Zlevní data? Před schvalováním telekomunikačního zákona zajel ministr do Lán

O snížení nákladů pro mobilní operátory i pro jejich zákazníky hovořil na schůzce v Lánech ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD) s prezidentem Milošem Zemanem. Kromě zákona o elektronických komunikacích nebo zákona, který má pomoci operátorům snížit náklady při budování komunikačních sítí, hovořili i o chystaných ministrových zahraničních cestách či exportní bance a státní exportní pojišťovně EGAP.

Zákon o elektronických komunikacích Jiřího Havlíčka fakticky přivedl do ministerského křesla. Jeho předchůdce Jana Mládka (ČSSD) odvolal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) proto, že se domníval, že dostatečně neřeší problém s drahými mobilními daty. To by podle premiéra měla zajistit novela zákona o elektronických komunikacích, která nyní míří do třetího čtení a ministr Havlíček o ní krátce před schvalováním hovořil i s hlavou státu. U jeho jednání s prezidentem ovšem byl i Jan Mládek.

Zákon o elektronických komunikacích nebyla jediná připravovaná norma, o níž Jiří Havlíček s prezidentem Zemanem jednal. „Dále je to zákon o usnadnění budování vysokorychlostního internetu, který bude za čtrnáct dní schvalován v Senátu. Pak je to druhé čtení novely zákona o České obchodní inspekci,“ shrnul ministr průmyslu a obchodu.

Tématem jednání byly i státní pojišťovací mechanismy prostřednictvím Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) a České exportní banky (ČEB). „Diskutovali jsme důležitost obou těchto institucí pro podporu českých firem, českého exportu,“ řekl ministr. Například EGAP loni vykázala ztrátu 1,25 miliardy korun. Hlavní příčinou byla výplata pojistných plnění a tvorba rezerv, i kvůli problémovému projektu elektrárny Yunus Emre v Turecku.

Jiří Havlíček však zdůraznil, že pokud by mělo dojít k institucionální změně, nebyla by to již záležitost současné vlády. „Bude to vyžadovat změnu zákona, a to může udělat až příští vláda,“ upozornil.

S prezidentem hovořil také o plánovaných zahraničních cestách. Miloše Zemana zajímalo i možné oživení vztahů s Ruskem. To je podle ministra možné. „Za týden odlétám do Moskvy na jednání mezivládní komise mezi Českou republikou a Ruskou federací. Tato komise se již tři roky nesešla a myslím, že teď je správný okamžik, abychom znovu oživili naše obchodní a ekonomické vztahy,“ míní Jiří Havlíček. Dodal, že s prezidentem nehovořil o sankcích mezi Evropskou unií a Ruskem. Tématem jednání nebyla ani milost pro Jiřího Kajínka.