Páteční horko vystřídají silné bouřky. Přinesou přívaly deště a ochlazení

Meteoroložka ČT: O víkendu přijde ochlazení (zdroj: ČT24)

Tropické dny vystřídá během víkendu ochlazení. Zlom nastane už v pátek odpoledne v západní části Čech, kde meteorologové varují před silnými bouřkami, krupobitím a přívalovými dešti. Zatímco pátek by mohl přinést někde i tropickou třicítku, víkendové teploty by se měly pohybovat spíše pod dvacítkou.

Na Šumavě byly v pátek ráno naměřeny pouhé dva stupně Celsia, ovšem jinde v Česku už to bylo výrazně výše. Během pátku se počítá s teplotami od 24 do 28 stupňů, v Čechách se počítá i s možností tropických hodnot, když se rtuť teploměru vyšplhá ke třicítce.

„To se ale v průběhu dne změní. Počasí u nás totiž začne ovlivňovat zvlněná studená fronta. To znamená, že na západě a jihozápadě začnou během odpoledne a večera přibývat mraky a s nimi přijdou přeháňky, nebo i bouřky,“ přibližuje meteoroložka ČT Zuzana Krejčová.

Bouřková výstraha pro západ republiky

Právě před nimi varuje i aktuální výstraha Českého hydrometeorologického ústavu. Od páteční čtvrté hodiny odpolední do sobotní druhé hodiny ranní hrozí silné bouřky v Plzeňském a Karlovarském kraji a v západních okresech středních Čech a krajů Ústeckého a Jihočeského. V pozdějších večerních hodinách budou postupovat k severovýchodu a jejich intenzita a pravděpodobnost bude klesat.

Během bouřek se může ojediněle vyskytnout i krupobití, nárazy větru o rychlosti až 70 kilometrů za hodinu a přívalový déšť s úhrny kolem 30 milimetrů. Ten může ojediněle vést k zatopení níže položených míst nebo sklepů.

Víkendový propad o deset stupňů

O víkendu pak přijde citelné ochlazení, a to oproti pátku o více než 10 stupňů. Většinou se slunce neobjeví a teploty se budou pohybovat mezi 13 a 18 stupni Celsia. „Na východě bude ochlazení méně citelné, mraky se tam dostanou spíše během dne a později večer,“ předpovídá Zuzana Krejčová.

Začátek příštího týdne pak žádnou výraznou změnu nepřinese. Pondělí by mělo být převážně oblačné, v úterý pak budou přibývat s oblačností i přeháňky. Teploty by se měly pohybovat kolem dvacítky.