Vyšší platy pro sestry či školníky děsí starosty. Peníze půjdou hlavně z jejich rozpočtů

UDÁLOSTI: Starostové a hejtmani nesouhlasí se zvýšením platů od července (zdroj: ČT24)

Lidé, kteří pracují ve školství, zdravotnictví či kultuře, by měli dostat přidáno. I když je změna platových tarifů záležitost vlády, peníze na platy půjdou v mnoha případech nikoli ze státního, nýbrž z obecních a krajských rozpočtů. Starostové a hejtmani však nemají dost peněz. S vládním plánem nesouhlasí a sepsali výzvu, aby jim stát v případě změny tarifů na platy přispěl.

Od července by měli dostat přidáno nepedagogičtí pracovníci ve školství, zaměstnanci v kultuře nebo zdravotní sestry. Podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD) je třeba přidat jim proto, aby vůbec byli ochotni ve svých oborech dále pracovat.

Problém je v tom, že zvýšení platů zatíží především obecní, resp. městské a krajské rozpočty. Celkem půjde o tři čtvrtě miliardy korun – výdaje, se kterými nikdo nepočítal. Radnice a hejtmanství proto žádají, aby jim stát přispěl.

Změny v platech
Zdroj: ČT24/MPSV

Pokud se budou muset města a kraje spokojit s tím, co už mají ve svých rozpočtech, nejspíše nastanou vážné problémy. Například na Základní škole Svatopluka Čecha v Chocni je třeba vzít v úvahu, že na jedné straně nejspíše dostanou přidáno nepedagogičtí pracovníci, ale škola by přitom potřebovala otevřít ještě jednu první třídu a do ní učitele.

„O co víc musíme doplatit na nepedagogy, o to míň zbývá na odměny učitelů,“ uvedla ředitelka školy Zdena Müllerová.

Požadavek vznesli představitelů obcí a krajů i na jednání s ministryní Marksovou. „Potřebujeme garanci, že pokud vláda takové nařízení schválí, tak nám k tomu dá i finanční prostředky,“ konstatovala přesedkyně Asociace krajů a karlovarská hejtmanka Jana Vildumetzová (ANO).

Od ministryně ale žádný slib nedostala. Michaela Marksová naopak upozornila, že chystané zvýšení platů „je známé docela dlouho“. Zdůraznila, že je třeba odchody špatně placených pracovníků zastavit. „Ti lidé opravdu odcházejí,“ podotkla ministryně. 

Podle krajů a obcí by pomohlo, kdyby nařízení začalo platit o půl roku později. Pak by nezasáhlo do již naplánovaných rozpočtů, takže by jim starostové a hejtmani dokázali své peníze přizpůsobit. Příští rok by už zvládli zaplatit i vyšší platy.

Vydáno pod