Dlouhá úřední doba, krátké čekání. Nejpřívětivější radnici má Žďár nad Sázavou

UDÁLOSTI: Úřady jsou k lidem přívětivější než dříve (zdroj: ČT24)

Kdo chce mít po návštěvě radnice dobrý pocit, může zvážit stěhování do Žďáru nad Sázavou. Zdejší městský úřad letos zvítězil v soutěži Přívětivý úřad, kterou každoročně vypisuje ministerstvo vnitra. Hodnotilo celkem 56 různých kritérií, kromě žďárské radnice vyzdvihlo také úřady v Liberci či Valašských Kloboukách.

Jednou z výhod, které mají občané Žďáru nad Sázavou, je delší úřední doba než jinde. Otevřeno je každý pracovní den od osmi ráno a v pondělí a středu jsou úředníci k dispozici až devět hodin. Je navíc možné objednat se předem na internetu, takže se pak nečeká dlouho.

Samotný úřad je vybaven tak, aby se v něm lidé necítili špatně. Vestibul je jako odpočinková zóna i s připojením na internet. „Máme vybudovaný dětský koutek. Je to hojně využívané,“ doplnil personalista městského úřadu Jiří Matoušek.

Mít oproti jiným městům něco navíc je v soutěži Přívětivý úřad zásadní. Bodují v ní ta města, která svým občanům nabízejí více než jen nutný základ služeb.

„Základní hodnocenou kategorií je poskytování nadstandardních služeb či běžných služeb v nadstandardní kvalitě. Oceňujeme především snahu představitelů obecních a městských úřadů o zvyšování přívětivosti, a to i nad rámec svých povinností a obecných standardů,“ shrnul náměstek ministra Petr Mlsna.

Kromě celkového vítěze vyhlásilo ministerstvo i vítěze v jednotlivých krajích. V Karlovarském, Libereckém a Plzeňském kraji zvítězila krajská města, často ale bodovaly úřady v menších městech, jako jsou šestnáctitisícový Benešov či Jičín a ve Zlínském kraji dokonce čtyřtisícové Valašské Klobouky.

V Jihomoravském kraji potom označilo ministerstvo za nejlepší úřad ten kyjovský. Ve městě funguje například místní ombudsmanka, která se zabývá stížnostmi na úředníky, ale i neobvyklými požadavky. Vyzkoušel si to například Vladimír Hušek, který pořádá cyklistický závod a nevěděl, na koho se obrátit, aby varoval řidiče před dopravním omezením. Nakonec mu pomohla právě ombudsmanka.

Městu pomohlo také to, že je část úřední agendy možné vyřídit i o víkendu. Otevřený je Czech Point, který je v kyjovském turistickém informačním centru.

Letošní ročník soutěže Přívětivý úřad ale poukázal i na výrazný nedostatek městských, resp. obecních úřadů. Řada z nich není pro část občanů snadno přístupná. Handicapovaní lidé se nedostanou bezmála na polovinu radnic. Bezbariérově přístupných jich totiž je jen zhruba 60 procent.

Soutěž je pro obce a města dobrovolná. Loni vyhrál úřad v Liberci a město Žďár nad Sázavou obsadilo v republikovém hodnocení třetí příčku. Do dotazníkového průzkumu se před rokem zapojilo 190 obcí s rozšířenou působností.

Vydáno pod