Nejistota kolem výroby SPZ. Zakázku má firma, která je v insolvenci

Události ČT: Nejistota kolem SPZ. Zakázku na jejich výrobu má firma, která je v insolvenci (zdroj: ČT24)

Městský soud v Praze zahájil insolvenční řízení se společností Delta Capital. Do její skupiny přitom patří tiskárna SPM, která získala od ministerstva dopravy zakázku na výrobu registračních značek za 350 milionů korun. Ministerstvo se ale zatím neobává, že by tím bylo vydávání SPZ ohroženo.

Společnost SPM – Security Paper Mill zvítězila v tendru na výrobu poznávacích značek zejména díky nízké nabídnuté ceně. Za jeden kus si účtuje 45 korun. Předchozímu dodavateli muselo ministerstvo dopravy platit 77 korun za kus.

Skupina Delta Capital, do níž SPM patří, má ale dlužit miliony korun firmě Peskim, která spolupracuje s advokátní kanceláří dříve zastupující zejména lobbistu Ivo Rittiga. „Delta Capital dluží jenom na jistině společnosti Peskim částku větší než 3,4 miliony korun,“ podotýká advokát společnosti Peskim Jiří Komárek.

Delta Capital však se situací nesouhlasí. „Vlastníci Delta Capital považují za šokující, že soudy vycházejí vstříc šikanózním návrhům, které mají za cíl ovládnutí či zničení SPM,“ stojí ve vyjádření podniku.

Ministerstvo dopravy si zatím nemyslí, že by situace mohla ohrozit zakázku na výrobu značek, kterou získala tiskárna SPM. „Spory mezi firmami, které vyústily v insolvenční řízení, nemůžeme řešit, to musí rozhodnout soudy,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Kdo je tady vlastníkem?

V tiskárně se však také přou o to, kdo je faktickým majitelem. Vzhledem k tomu, že soud zpochybnil jednu z minulých valných hromad, se k firmě znovu hlásí Jan Janků, což je obchodní partner lobbisty Rittiga.

„Jsem padesátiprocentní akcionář firmy SPM, druhá polovina patří panu doktoru Sittovi,“ tvrdí Janků, který je spolu s Rittigem stíhaný v kauze údajně předraženého tisku jízdenek pro pražský dopravní podnik.

Podle analytika Transparency International Milana Eibla je tak věc riziková. „Zadávají to někomu, u koho úplně neví, co se druhý den bude s firmou dít,“ říká. Mluvčí ministerstva ale míní, že je pro ně důležité, že firma standardně dodává a všechno funguje.