Česká unie sportu apeluje na vládu: Sport potřebuje peníze. Jinak zkolabuje

Delegáti valné hromady České unie sportu (ČUS) vyzvali vládu, aby neprodleně zajistila financování sportu, a to včetně fotbalu, jinak hrozí kolaps českého sportu. Vyplácení peněz před nedávnem zmrazilo ministerstvo školství kvůli fotbalové dotační aféře, první část peněz chce uvolnit během června.

„Je ohroženo fungování českého sportu. Situace je horší, než byla při pádu Sazky,“ uvedl předseda ČUS (někdejší ČSTV) Miroslav Jansta, který při policejní razii před čtrnácti dny patřil mezi vyslýchané. „Je to vážné, protože není vyplaceno padesát procent programů, které měly být vyplaceny do konce března.“

Do sportu letos zamířila zhruba miliarda, která je určená na reprezentaci a mládež. Zbytek dotací (celkem je ve státním rozpočtu na sport vyčleněno šest miliard) byl pozastaven v souvislosti s podezřením, že se na rozdělování peněz na investice domlouvala bývalá náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová se šéfem fotbalové asociace Miroslavem Peltou. Oba jsou ve vazbě.

V pátek ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová po mimořádném jednání Národní rady pro sport uvedla, že sportovní svazy dostanou na svou činnost v červnu zálohu ve výši minimálně poloviny loňské dotace. „To jsem přivítal, ale je třeba říct, že tím jedině plní svoji povinnost,“ uvedl Jansta. Zbytek peněz obdrží sport po novém posouzení žádostí.

Jansta: Udělal fotbal něco špatného?

Výplata padesáti procent dotací se navíc netýká Peltovy Fotbalové asociace ČR; zde ministryně spolu s Národní radou žádá, aby FAČR předložil podrobnou zprávu o svém vnitřním financování – a teprve po prostudování tohoto dokumentu chce resort řešit, jakým způsobem do fotbalu peníze potečou.

Vedení ČUS si myslí, že by finance k fotbalovým klubům měly doputovat přímo od státu. „Jako by fotbal byl něco špatného a nebyl součástí sportovního hnutí. Nemůže být odstřižen, peníze jsou především směřované do klubů a jednot,“ prohlásil Jansta.

Někdejší aktivní basketbalista, předrevoluční člen KSČ a stávající sociální demokrat patří podle médií mezi nejvlivnější postavy v zákulisí české politiky, realizuje se na poli advokacie a sportovního managementu.

Od roku 2012 stojí v čele ČSTV a krachující organizaci, jež se mezitím přejmenovala na ČUS, oddlužil a vytvořil z ní firmu, která je podle expertů důstojným partnerem ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy; nedávno byl potřetí zvolen předsedou České basketbalové federace.

Civilním povoláním je advokát, od roku 1995 spolumajitel advokátní kanceláře Jansta, Kostka & spol., ve které v současnosti jako koncipient působí bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek. Jansta je také členem statutárních orgánů několika společností, mimo jiné muzikálového Divadla Broadway.

Miroslav Jansta
Zdroj: ČT24/ČTK

Delegáti v prohlášení uvedli, že jsou zásadním způsobem porušovány zásady vlády pro financování neziskového sektoru, podle kterých již měla být ke konci března vyplacena nejméně polovina všech neinvestičních dotací. Současně žádají vládu, aby zajistila okamžité personální posílení úseku sportu na ministerstvu, aby byla obnovena jeho plná funkčnost.

„Úsek pro sport nebyl posílen o sportovní legislativu a ekonomiku. Potřebujeme tam mít odborníky. Už letos vázlo zpracování programů a rozdělování peněz, protože ty lidi na to nestačí. Je vidět, že stát v tom zaspal,“ řekl Jansta.

Zároveň sportovní funkcionáři vyzvali vládu, aby vypracovala systém podpory a rozvoje. „A to v souladu se směrnými dokumenty Evropské unie a v souladu s již schválenými koncepcemi rozvoje sportu v České republice,“ stojí v prohlášení.

Vydáno pod