Plzeň mohutně slaví svobodu. Městem se valila americká armáda se svými veterány

Velký konvoj vojenské historické techniky nazvaný Convoy of Liberty se v neděli valil Plzní. Město od pátku oslavuje svobodu a konec 2. světové války. Více než dvoukilometrovou trasu po Klatovské třídě, kterou z obou stran hustě lemovaly davy lidí s českými a americkými vlaječkami, projelo přes dvě stě kusů vojenské techniky vyrobené v USA, Kanadě a Velké Británii do roku 1945.

Konvoj zahájily staré válečné tanky, dvakrát nad ním přeletěly i stíhačky JAS-39 Gripen české armády. Největší potlesk si vysloužili američtí a belgičtí veteráni, kteří jeli na čestných místech konvoje na džípech ozdobených vlajkami a kyticemi šeříků.

Vzpomínky se vrátily, svěřil se veterán

„Moc se mi to líbilo, občas jsem pořádně neviděl, protože jsem měl slzy v očích. Vnímal jsem ty lidi a vzpomínky se mi vrátily. Byly to silné emoce,“ řekl po dojezdu konvoje čtyřiadevadesátiletý veterán Earl Ingram. Častý host plzeňských slavností přijel do Plzně poprvé 7. května 1945. Když se setkal s místními lidmi, zrodil se podle něj vztah na celý život. Dnes mával lidem podél cesty z Jeepu Willis z roku 1943.

„Jako každoročně byl plný dojmů, i slzička ukápla,“ prozradil Ingramův řidič Bohumil Cajthaml z Kříš na Plzeňsku. „Jezdí k nám už několik let, protože u nás ve vsi za války měli tábor a asi pět dní tam pobyli,“ řekl. Slavnosti, pozornost a ovace, které veteráni v Plzni každoročně zažívají, jim prý dávají sílu vracet se přes oceán i ve vysokém věku. „Tam jsou jen obyčejní lidé, tady je to velká sláva a konečně po těch těžkých letech, kdy jsme si to nemohli připomínat, je to tak, jak to má být,“ dodal Cajthaml.

Znovu po roční přestávce

Nedělní konvoj, který tradičně patří k nejoblíbenějším částem slavností, se na jejich program vrátil po roční pauze. Kvůli dohadům a neshodám mezi některými kluby vojenské historie se v roce 2016 nekonal. Město ho nyní jako pořadatel slavností hodlá na program vrátit natrvalo.

V čele kolony projely například tanky Sherman, Jackson a Stuart, obrněné průzkumné šestikolky M8 Greyhound, vozy Dodge nebo samohybná houfnice Sexton, která se v Plzni představila vůbec poprvé. Součástí kolony byla i auta reprezentující Československou samostatnou obrněnou brigádu, pochodovala pěší jednotka nebo skotští dudáci. Podívanou uzavřela současná americká armáda se dvěma průzkumnými vozidly Stryker.