Zaorálek: Ministr financí může být z ANO, ale nesmí mít vazby na Agrofert

Ministr financí Lubomír Zaorálek (ČSSD) v Interview ČT (zdroj: ČT24)

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) označil v pořadu Interview ČT24 odvolání ministra financí Andreje Babiše (ANO) za poslední krok premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) a ve vládní krizi již neočekává další zvrat. Mrzí jej, že skandály ministra financí zneklidňují občany a kazí Česku pověst ve světě. Dodal, že jako nového šéfa resortu financí sociální demokracie přijme toho, kdo prokazatelně nemá vliv v koncernu Agrofert. Může přitom být členem hnutí ANO.

Poslední krok premiéra označil Zaorálek za definitivní. „Další zvrat nemůžeme čekat,“ soudí. Zopakoval, jak sociální demokracie překotné události posledních dní interpretuje. Vláda podle Zaorálka „najela na mělčinu“, neboť ministr financí Andrej Babiš (ANO) je podezřelý z daňových úniků a zároveň ručí za vybírání daní.

„Finanční správa proti Babišovi nepostupuje způsobem, kterým by měla. Jde o to, aby úřad nebyl blokován tím, že má vyšetřovat někoho, kdo je v jeho čele,“ vysvětlil Zaorálek pohnutky ČSSD. Odmítl, že by na premiérovy kroky měly vliv blížící se volby a fakt, že se preference ČSSD v posledních měsících vyvíjejí velmi špatně.

Podle Zaorálka premiér zvolil demisi celé vlády proto, aby ji ministr financí byl nucen opustit. Hrad si ale vyložil své ústavní povinnosti tak, že může na základě Sobotkovy demise odvolat pouze předsedu vlády, nikoliv celý kabinet. „Za takových okolností se premiér rozhodl podat žádost o odvolání ministra financí,“ vysvětlil Zaorálek.

Zaorálek v pořadu Interview ČT24 uvedl, že sociální demokracie by se spokojila, kdyby se ministrem financí stal člověk, který „prokazatelně nemá vliv na firmy Agrofertu“ – bez ohledu na to, zda je členem hnutí ANO. Tento post totiž Babišově partaji podle koaliční smlouvy náleží.

Zaorálek: Sobotka je pevný

Kroky premiéra Sobotky z posledních dnů označil Zaorálek za výraz jeho pevnosti. „Trvá na původním požadavku. Myslím si, že má šanci, že dosáhne, čeho chtěl,“ soudí. „V politice platí výsledek a já věřím, že se ho podaří dosáhnout,“ řekl v souvislosti se snahou odvolat Andreje Babiše.

Štve mě, co se děje, protože Česká republika se propracovala do světového tisku způsobem, o který nestojím. Jako by potvrzoval, že východ a střed Evropy je nestabilní a celkové Evropě moc nepřispívá.
Lubomír Zaorálek

Přiznal přitom, že nebyl spokojen se způsobem, jakým Sobotka o budoucnosti vlády zpočátku rozhodoval. Na grémiu se však představitelé partaje shodli, že pokud by premiér z vlády odešel a ministr financí by zůstal, byl by výsledek „absurdní“. Poslední Sobotkův krok – nepodat demisi vlády a odvolat ministra financí, tak již podle Zaorálka má v ČSSD silnou podporu.