Nesrovnalosti v Babišově majetkovém přiznání jsou promlčené

Městský úřad v Černošicích odložil podnět k prošetření nesrovnalostí v majetkovém přiznání ministra financí Andreje Babiše (ANO). Odpovědnost za přestupek podle úřadu zanikla z důvodu promlčení. Informaci ČT potvrdil černošický úřad. Podnět k prošetření podával sněmovní výbor, když řešil nesoulad v Babišově oznámení o příjmech.

„Podnět je nutné odložit, protože odpovědnost za přestupek zanikla,“ sdělila ČT bez dalších podrobností tajemnice úřadu Bohumila Budková. Jednání bylo neveřejné, úřad rozhodl v přípravném řízení už koncem dubna. O výsledku informoval pouze zúčastněné strany. Teoreticky hrozila Babišovi pokuta až ve výši 50 tisíc korun.  

Podnět k prošetření podal sněmovní mandátový a imunitní výbor, který řešil nesoulad mezi údaji, jež Babiš napsal do oznámení o příjmech, a těmi, jež zveřejnil v nedávné prověrce svých příjmů. Rozhodl se k tomuto kroku, protože ministr je povinen podávat majetkové přiznání úplné a bezchybné. Sám výbor totiž žádné sankce udělovat nemůže.

Babiš už dříve uvedl, že nesoulad mezi majetkovým přiznáním a jeho zveřejněnými příjmy způsobila chyba jeho účetní. Ta podle vicepremiéra uvedla do přiznání hrubé příjmy, ale chybně je označila jako příjmy po zdanění. „Paní účetní tam napsala do závorky, že to jsou příjmy po zdanění a měly být před zdaněním. Já jsem napsal dopis, kde jsem to vysvětlil,“ vysvětloval Babiš novinářům.

„Myslím, že jsem to dostatečně vysvětlil, ale na to, aby pan Koníček byl v médiích, tak je samozřejmě dobré kritizovat Babiše, to je taková móda teď,“ dodal Babiš. Právě komunistický poslanec Vladimír Koníček se kvůli nesrovnalostem obracel na sněmovní výbor.  

Jenže podle opozičního poslance Martina Plíška (TOP 09) jsou údaje v přiznání nepřesné z pohledu hrubých i čistých příjmů.