Pieta u Českého rozhlasu vzpomněla Pražské povstání

Výročí Květnového povstání: Pietní akt před Českým rozhlasem (zdroj: ČT24)

Česko si připomíná začátek květnového povstání, které před dvaasedmdesáti lety začalo psát poslední okamžiky druhé světové války na území tehdejšího protektorátu. Pietní akce se konají zejména v Praze, přičemž středobodem vzpomínek je budova Českého rozhlasu, jehož hlášení 5. května 1945 spustilo odpor Pražanů.

Připomenout oběti obránců rozhlasu si lidé přicházejí před sídlo Českého rozhlasu půl hodiny po poledni. Pietního aktu se zúčastnil předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD), pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) nebo slovenský velvyslanec.

Další akce se budou konat u mostu Barikádníků. Oběti druhé světové války a výročí jejího ukončení se bude připomínat třeba i v Jablonci nad Nisou nebo ve Valašském Meziříčí.

PRAŽSKÉ POVSTÁNÍ V KVĚTNU 1945:

Oběti Pražského povstání si lidé připomněli na pražské Staroměstské radnici. Vojenská stráž položila u pamětních desek za padlé květiny. „Dnes si připomínáme ty, kteří v květnu 1945 vzali do ruky zbraň a statečně bojali za naši zemi a za její obnovu. Nebyli to jen ti, kteří v boji položili své životy, ale i ti, kteří jim v boji pomáhali jako takzvané spojky. Riskovali všichni,“ uvedl předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Podle něj měla v bojích o svobodu svou roli i Staroměstská radnice, kterou chtěli Němci srovnat se zemí. „Kdyby k povstání nedošlo, Praha by dopadla mnohem hůř,“ uvedl. Připodobnil počínání Němců k současným praktikám takzvaného Islámského státu, který ničí památky na území, kde operuje.

Podle pražské primátorky Adriany Krnáčové (ANO) si musíme vážit těch, kteří se nebáli bojovat za nás a za další generace, byl to od nich hrdinský čin. „Pražané bojovali proti Němcům a nečekali, až je někdo osvobodí. Jejich oběť není marná, k prokázání odvahy v nepříznivých dobách není nutné udělat ty největší činy, ale vždy se musí bojovat se zlem,“ uvedla.

Uložit