Češi volící v zahraničí budou poslance vybírat ze středočeských kandidátek

Češi, kteří budou v říjnových volbách do sněmovny hlasovat v zahraničí, budou vybírat ze středočeských kandidátek. Rozhodl o tom los volební komise. Při minulých volbách volilo v zahraničí více než 10 tisíc lidí a stejně jako letos vybírali ze středočeských kandidátů.

Páteční zasedání státní volební komise bylo poměrně krátké. Její předseda Václav Henych ukázal ostatním členům lístky s názvy všech krajů, které také nahlas přečetl. Lístky byly následně vloženy do obálek, obálky do osudí. Region vylosoval náměstek ministra zahraničí Lukáš Kaucký.

Češi v cizině měli možnost vybírat si poslance ve volebních místnostech na zastupitelských úřadech či konzulátech zatím čtyřikrát. Poprvé to bylo v roce 2002, kdy se rozhodovali mezi jihomoravskými kandidáty. Při následujících dvou volbách volili mezi jihočeskými kandidáty.

Počet Čechů hlasujících v cizině se stabilně zvyšuje. Při premiéře před 15 lety přišlo hlasovat zhruba 3800 lidí, v roce 2006 jich bylo kolem 6700, o čtyři roky později 8222. K předčasným sněmovním volbám před čtyřmi lety se dostavilo na ambasády 10 571 voličů.

Státní volební komise se při losování sejde ještě jednou, a to 5. září po předložení a registraci kandidátních listin. Volebním uskupením přiřadí čísla, se kterými půjdou do voleb. Budou tak i označeny hlasovací lístky s jejich kandidáty.