Od dálnic brzy zmizí billboardy. Odstranit jich je třeba více než tisíc

Konec reklam se týká i silnic první třídy (zdroj: ČT24)

Už jen necelé tři měsíce zbývají do doby, kdy by měly od dálnic a silnic první třídy zmizet billboardy. Zákon, který začne platit v září, totiž kolem nich určuje ochranná pásma. V místech, kde tyto reklamy zůstanou, je odstraní stát. Zákonodárci o konci billboardů rozhodli už v roce 2012, kdy pro ně omezili platnost nejvýše na pět let.

„Dálnice, kde je těch billboardů nejvíc, je jednoznačně dálnice D1. Tam je většina billboardů. My jich máme na dálnicích zhruba tisíc, které máme zmapovány. Pak jsou ovšem další stovky billboardů kolem silnic první třídy,“ komentoval současnou situaci ministr dopravy Dan Ťok (nestr. za ANO).

Billboardy budou moci stát nejblíže 250 metrů od dálnice. Konec reklam u dálnic a silnic 1. třídy se od září bude týkat nejen na pozemcích státu, ale i na těch soukromých. Pokud provozovatel poutač neodstraní, odstraní ho stát. V takovém případě ale zároveň bude vymáhat náklady na jeho bourání a pokutu až do výše 300 tisíc korun.

„Česká republika bude čelit arbitráži americké firmy, která má platné neomezené povolení na desítky až stovky reklamních zařízení u dálnic,“ naznačil prezident Svazu provozovatelů venkovní reklamy Marek Pavlas možné problémy, které zákon způsobí.

Zákon se také netýká billboardů ve městech. Odborníci ale upozorňují na řadu billboardů právě ve městech, které často stojí tak, že řidič může přehlédnout značku. „Zadám kontrolu, aby se silničně-správní úřad podíval, kde by tenhle problém byl, abychom to začali s těmi obcemi řešit,“ vysvětlil Ťok.