Babiš: Sobotka mě podráží, a přitom mi vděčí za křeslo premiéra

Babiš: Beze mě by Sobotka premiér nebyl (zdroj: ČT24)

Roztržka mezi ministrem financí Andrejem Babišem a premiérem Bohuslavem Sobotkou graduje. Šéf hnutí ANO označil předsedu ČSSD za politika, který ho úvahami o možném odvolání podráží, a připomněl mu, že v premiérském křesle usedl jen díky němu – když Babiš odmítl po lánské schůzce jednat o vládě s Haškovou klikou.

Nový konflikt mezi dvěma hlavními předvolebními rivaly – ČSSD a ANO – se rozhořel ve čtvrtek. Média nejprve informovala o tom, že ve štábu Sobotkových poradců vznikla analýza, která se chce ptát po způsobu, jakým Babiš získal svůj holding Agrofert. Správce státní kasy se následně nechal slyšet, že si tím předseda vlády připravuje půdu pro jeho odvolání. 

Sobotka se v reakci odkázal na sněmovní usnesení, podle kterého má šéf státní kasy do konce tohoto měsíce vyvrátit všechny pochybnosti o obchodování se svým podnikem. O dalším postupu v rámci vlády i koalice, včetně Babišova možného odvolání, chce rozhodnout na základě ministrovy odpovědi poslancům.

Babiš: Kdybych nebyl naivní, nemusel být Sobotka premiér

Svou odpověď v podobě několikastránkového dopisu doručil Babiš do dolní komory v pátek dopoledne a při té příležitosti na Sobotku opětovně verbálně zaútočil. Předseda ČSSD ho prý napadá od podzimních krajských voleb a už několik týdnů se snaží vytvořit situaci, která povede k jeho konci ve vládě.

To Sobotka v tiskovém prohlášení dementoval. „Odmítám, že by ČSSD usilovala o rozbití vlády. Jako předseda vlády ale nemohu a nebudu zavírat oči před vážnými kauzami a podezřeními, ať by se týkaly jakéhokoli člena vlády,“ napsal.

„Štve mě, že dosavadní dobrá pověst a úspěšná práce mé vlády je devastována neschopností ministra financí vysvětlit a řešit problémy, jako jsou třeba jeho korunové dluhopisy,“ uvedl dále Sobotka.

Babiš ve své kritice ale nezůstal jen u momentální rozbušky. „Pan Sobotka dělá celý život podrazy. Podrazil prezidenta, podráží mě, podráží celý život,“ prohlásil Babiš a prostřednictvím médií šéfovi Lidového domu vzkázal, že mu vděčí za premiérský post.

Během povolebního jednání o možné koalici na podzim 2013 totiž Sobotkovu pozici oslabovala snaha části stranického vedení o vytvoření vyjednávacího týmu v čele s tehdejší dvojkou ČSSD Michalem Haškem.

„Beze mě by (Sobotka) premiér nebyl,“ prohlásil Babiš. „Druhý den po říjnových volbách u mě zvonili haškovci, abych s nimi vyjednával o premiérovi, tak jsem automaticky řekl, že předseda je pan Sobotka. Kdybych nebyl politicky naivní, možná by to dopadlo jinak.“

Reportáž: Babiš napsal poslancům o dluhopisech, opozici vysvětlení nestačí (zdroj: ČT24)

Skončili by s Babišem i všichni jeho ministři? ANO mlčí

Předseda ČSSD už ve čtvrtek prohlásil, že nejasnosti kolem Babišova podnikání poškozují image kabinetu, ministr financí kontroval, že vládě škodí hlavně aktuálně rozfoukaný spor. Totéž zopakoval i v pátek a současně varoval před negativními následky, které by případná změna v čele státní pokladny mohla mít.

„Měnit ministra financí půl roku před volbami, kdy mám za úkol najít peníze na navýšení platů policistů, hasičů, celníků, učitelů a zaměstnanců v kultuře, ohrožuje fungování vlády, rozpočet a má to dopad na všechny lidi v naší zemi,“ varoval.

Obdobně mluvila i ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO), podle které může spor u veřejnosti budit dojem, že se kabinet stále hádá. „To tak není, ta vláda fungovala,“ uvedla s tím, že hádky jsou záležitostí až posledních měsíců. Doufá, že vláda dotáhne svůj mandát do konce. Zda by v případě Babišova odvolání odešli z vlády ministři ANO, podle ní nebude nikdo z nich komentovat.

O zájmu na udržení stávající koalice mluví i předseda lidoveckých poslanců Jiří Mihola: „Byl bych rád, kdybychom dovládli a udrželi stabilitu. Výměna ministra je v kompetenci premiéra. Kdyby k ní mělo dojít, nemusí to znamenat konec vlády.“

Události, komentáře: Rozkol ve vládní koalici (zdroj: ČT24)

Komunisté: Připomíná to komedii

Podle publicisty Českého rozhlasu Petra Dudka se odvolání Andreje Babiše z vlády připravuje v Lidovém domě už několik týdnů, a je zde proto možnost, že Bohuslavu Sobotkovi vysvětlující dopis stačit nebude. Roli hrají blížící se volby a politické preference, ve kterých ČSSD za ANO zaostává.

„Když se premiér odváží ke kroku (odvolat Babiše), nebude to proto, že by to byla součást promyšlené strategie, ale stavu, kdy si řekne, že už není kam ustupovat, je potřeba vsadit na jedinou kartu a ukázat se jako silný, dominující premiér. A třeba to tak lidé pochopí,“ řekl Dudek.

Prezident Miloš Zeman už ve čtvrtek Sobotkovi vzkázal, že by rozhodně s případným Babišovým odvoláním nespěchal. „Asi bych si pana premiéra pozval a zeptal bych se ho, zda má cenu odvolávat jakéhokoli ministra půl roku před volbami,“ řekl.

Sněmovní opozice je pak ke stávajícímu koaličnímu klinči spíše rezervovaná. „Celou řadu měsíců se bije v prsa, jak chce vysvětlení, ale celou řadu měsíců nebyl schopen problém řešit,“ prohlásil občanský demokrat Jan Skopeček. „Pan ministr sedící na sbalených krabicích na ministerstvu a pasoucí se na tom, že ho pan premiér není schopen odvolat? To je spíše komedie, než zvyšování důvěry ve stát a politiku,“ doplnil komunista Jiří Dolejš.