Řeky se plnily. V Teplicích nad Bečvou byl vyhlášen stav ohrožení

Události: Sníh a déšť trápí Česko (zdroj: ČT24)

Kvůli silnému dešti platí v některých regionech Česka výstraha před povodněmi. Na několika místech Moravskoslezského, Zlínského a Olomouckého kraje platí druhý povodňový stupeň, stav pohotovosti. Třetí stupeň povodňové aktivity znamenající ohrožení byl vyhlášen v Teplicích nad Bečvou a na říčce Polančici na Ostravsku. Počasí sledujte zde.

On-line přenos
Povodňová hrozba
23:24

On-line přenos pro tuto chvíli končí, situaci dodávek elektřiny a stav řek budeme i nadále sledovat.

23:23

V Teplicích nad Bečvou klesla hladina na hranici mezi třetím a druhým stupněm povodňové aktivity.

22:30
Česká televize

"Situace se mírně uklidnila," hlásil v pořadu Události, komentáře redaktor ČT Martin Laštůvka z Ústí na Přerovsku, kde Bečva a další dva potoky zaplavily fotbalové hřiště. Lidé v Ústí si stěžují, že město není chráněno žádnými protipovodňovými opatřeními, přestože problémy s velkou vodou mají opakovaně, dodal Laštůvka.

V Beskydech v noci na pátek napršelo 20 až 35 milimetrů srážek, do páteční půlnoci zde meteorologové očekávají dalších 15 až 25 milimetrů. Večer zde budou srážky slábnout a v místech nad 800 metrů nad mořem přecházet ve sněžení. „Vlivem vydatných srážek dochází k výrazným vzestupům hladin vodních toků v povodí Bečvy, Odry, Ostravice a Olše,“ vysvětlil Český hydrometeorologický ústav.

Meteorolog Jan Šrámek: Srážky se v dalších dnech uklidní (zdroj: ČT24)

Hladiny některých toků na východě Moravy se během dopoledne dostaly na první nebo druhý stupeň povodňové aktivity. „Během dne budou hladiny vodních toků ještě stoupat, kulminace očekáváme během odpoledních a večerních hodin. V ojedinělých případech nelze vyloučit i krátkodobé dosažení třetího stupně povodňové aktivity,“ varovali meteorologové.

Třetího povodňového stupně, který znamená ohrožení, dosáhla řeka Bečva na Přerovsku. Zatímco ve čtvrtek o sedmé hodině večerní v ní teklo 140 centimetrů vody, o 24 hodin později to již byly více více než 4 metry. Hladina však již pomalu přestala stoupat a směřuje ke kulminaci.

Řeka Morava by podle meteorologů měla na třetí stupeň vystoupat během sobotního dopoledne ve Strážnici. „Dnes v podvečerních hodinách očekáváme překročení prvního stupně na Moravě v Kroměříži, Spytihněvi a Strážnici, ve druhé polovině noci zde dojde k dosažení druhého stupně,“ uvedli.

Výstraha ČHMÚ
Zdroj: ČT24

Rozvodněné jsou i menší toky

Dramatická situace nastala na říčce Polančici na Ostravsku, kde byl také vyhlášen třetí stupeň. Na jednom místě se dokonce vylila z koryta. „Hasiči pravidelně kontrolují hladinu vody. Odstraňují z ní klády a další různé věcí, aby mohla odtékat,“ popsala redaktorka ČT Tereza Krumpholzová. Dodala, že místní obyvatelé jsou klidní, protože situace se opakuje vždy, když více zaprší.

Na Polančici dostoupila hladina stavu ohrožení (vstup 12:00) (zdroj: ČT24)

Požárníci v permanenci

Hasiči v Moravskoslezském kraji vyjeli ke dvěma desítkám čerpání vody ze sklepů, garáží i vodních lagun. Velká laguna se například ráno vytvořila před vstupem do ZŠ Kosmonautů v Ostravě-Zábřehu, nahlášena hasičům byla ve čtvrt na osm. Kromě monitorování vodních toků také od rána v některých oblastech regionu odstraňují spadlé či nebezpečné stromy.

Hasiči museli odčerpat vodu před ZŠ v Ostravě
Zdroj: ČT24

V permanenci byli i požárníci v Olomouckém kraji. Voda na Přerovsku zatopila místní hřiště v Ústí, komunikaci mezi Hustopečemi nad Bečvou a Němeticemi na Vsetínsku a cyklostezku mezi Hranicemi a místní částí Rybáře. Hasiči uvolňovali koryta, jezy i propusti a ze zatopené silnice u Hustopečí vyprošťovali uvízlé auto.

Déšť ustane

Kulminaci na většině řek čekáme už v noci na sobotu.
Pavel Karas
meteorolog ČT

Podle meteorologů je předpověď pozitivní. Hladiny většiny řek budou kulminovat v noci na sobotu. Během víkendu se pak oteplí a přestane pršet. V sobotu při přeháňkách naprší maximálně 5 litrů vody na čtvereční metr. Do odpoledne tak můžou ještě na řekách v Moravskoslezském, Olomouckém a Zlínském kraji přetrvávat první, maximálně druhé stupně povodňové aktivity.

„Vlivem dotoku budou ještě stoupat hladiny v povodí Moravy pod soutokem s Bečvou. Výstraha pro okresy Břeclav a Hodonín tak platí až do nedělního poledne,“ uvedl meteorolog ČT Pavel Karas.

„Neděle pak nabídne většinou jasno, nebo skoro jasno, postupně během dne budou mraky opět přibývat. Také v pondělí může být zprvu skoro jasno a polojasno, mraky budou ale postupně přibývat, večer čekáme déšť,“ doplnil jej meteorolog ČT Vladimír Piskala.

Předpověď počasí (zdroj: ČT24)

Uložit