Českou tiskovou kancelář povede i dalších šest let Jiří Majstr

Novým generálním ředitelem České tiskové kanceláře bude opět Jiří Majstr, který stojí v jejím čele od roku 2011. Do čela agentury ho vybrala Rada ČTK. O místo se ucházeli tři zájemci: Majstr, vedoucí PR a marketingu Národní galerie Miroslav Krupička a bývalý předseda Rady České televize Jan Mrzena. Rada v prvním kole nikoho nevybrala. Do druhého kola postupil Majstr a Krupička.

Majstr získal ve druhém kole pět ze sedmi hlasů, ke zvolení byly třeba čtyři. Pro Krupičku ve druhém kole hlasoval jeden radní. Majstrovi vyprší jeho současné funkční období 10. června. V čele agentury bude dalších šest let.  

O post ředitele původně usiloval i bývalý programový ředitel Radio United Broadcasting Martin Rigler. Z výběrového řízení ale nakonec odstoupil. Radě ČTK to oznámil dopisem. Důvody jeho rozhodnutí předsedkyně rady Hana Hikelová neupřesnila.

Staronový ředitel plánuje zásadní inovace

Majstr při slyšení před radou řekl, že za své priority považuje zásadní inovace i další rozvoj redakční práce. „ČTK jako žádná agentura nemůže ustrnout na místě. Je potřeba spousta redakční práce, protože ČTK se ve svém zpravodajství, které je službou médiím, musí zaměřit na to, aby poskytovala takové služby, které média budou ochotna zaplatit,“ řekl po svém zvolení.

Česká tisková kancelář
Zdroj: Martin Štěrba/ČTK

Chce také znovu rozdělit funkci generálního ředitele a šéfredaktora agentury, které souběžně zastává od loňského odchodu dlouholetého šéfredaktora Petra Holubce. Výběr by podle něj měl být otevřený zaměstnancům ČTK i uchazečům zvenčí, i proto celý proces potrvá několik měsíců.

Ve svém druhém funkčním období se chce zaměřit i na digitalizaci fotoarchivu ČTK, který podle něj nyní čítá kolem pěti milionů nedigitalizovaných obrázků. Vzhledem k tomu, že je tento projekt finančně velmi náročný, uvažuje v této souvislosti i o možnosti žádosti o účelovou dotaci.

Devětapadesátiletý Majstr absolvoval Právnickou fakultu UK a MBA v oblasti řízení médií na Bournemouthské univerzitě ve Velké Británii. V ČTK je od roku 1980, postupně byl zpravodajem v Dillí, New Yorku a Londýně a zakládal internetovou divizi ČTK.

Jiří Majstr
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

ČTK je majetkově i hospodářsky oddělena od státu. Hlavním zdrojem financování jsou výnosy z prodeje zpravodajství jejím klientům, od státu nepobírá žádné dotace. Orgánem, jímž se uplatňuje právo veřejnosti na její kontrolu, je sedmičlenná Rada ČTK. Její členové jsou voleni sněmovnou.

Česká tisková kancelář poskytuje zpravodajství většině českých médií, řadě podniků, státních institucí, zastupitelských úřadů i dalším odběratelům. Zpravodajský servis odebírají i některá média na Slovensku.

Denně agentura vydá zhruba 600 textových informací, stovky fotografií, audionahrávky, informační grafiku a videozpravodajství. Informace získává od vlastních zpravodajů, od řady zahraničních tiskových agentur i z dalších zdrojů. 

Vydáno pod