Evropský den melanomu. Specializovaní lékaři nabízí vyšetření kožních znamének

Kožní lékaři po celé republice nabízí v průběhu pondělka pacientům možnost nechat si vyšetřit kožní pigmentová mateřská znaménka, a to bez předchozího objednání. Akce u příležitosti evropského dne melanomu se koná po sedmnácté. Seznam dermatologů, kteří se do této preventivní akce přihlásili, najdou zájemci na webu.

Vyšetření lze rovněž absolvovat v tzv. Stanu proti melanomu, který pro pondělní den vyrostl na brněnském náměstí Svobody a v úterý se přesune do ostravského obchodního centra Avion Shopping Park.

Ročně lékaři zjistí asi 2600 nových případů melanomu, což je nejagresivnější typ rakoviny kůže, a počet každoročně stoupá. Díky prevenci ale pacienti většinou přicházejí k lékaři včas a onemocnění se daří vyléčit. Muži mají melanom nejčastěji na zádech či trupu, ženy v obličeji a na dolních končetinách.

Jak probíhá vyšetření kožních mateřských znamének (zdroj: ČT24)

Během předchozích 16 ročníků lékaři vyšetřili asi 70 000 pacientů a odhalili dvě stovky zhoubných nádorů. Akci pořádá Dermatovenerologická klinika 2. lékařské fakulty UK a Nemocnice Na Bulovce společně s Českou akademií dermatovenerologie.

Od středy do pátku se pak v kongresovém centru brněnského výstaviště uskuteční Brněnské onkologické dny. Odborníci budou diskutovat o tématech spojených s různými druhy onkologických onemocnění. „Zajímavý bude třeba blok o péči o pacienty, kteří úspěšně prošli onkologickou léčbou,“ řekl vedoucí organizačního týmu Marek Svoboda.

Myšlenka dne věnovaného prevenci melanomu vznikla v Belgii v roce 1999. Česko se zapojilo v roce 2001.