Odpůrců potratů se podle nich letos sešlo až 5 tisíc. Kráčel mezi nimi i arcibiskup Duka

Centrem Prahy prošel dnes odpoledne průvod odpůrců potratů. Do akce s názvem Národní pochod pro život a rodinu se podle organizátorů z Hnutí pro život ČR zapojilo 5000 lidí.

Policie, která dohlížela na bezpečnost a omezovala po trase dopravu, nechtěla počty účastníků komentovat. Na několika místech na průvod čekaly skupinky lidí s opačným názorem.

Pochod vyrazil ve 14 hodin z Klárova přes Mánesův most Křížovnickou a po Smetanově nábřeží na Národní třídu, odtud na Václavské náměstí. Účastníci nesli české vlajky a bílé vlajky s modrým obrysem embrya, ale také bílé kříže. Ty dostaly i děti. Na transparentech byly třeba nápisy: „Děti jsou vždy naděje“ či „Zrušte potratový zákon“.

Řada mužů měla na tričku: „Jsem kreativní, jsem pro život“. V průvodu šel třeba kardinál Dominik Duka. Mezi účastníky byla řada kněží. 

Na několika místech na průvod čekaly skupinky mladých lidí s opačným názorem. Také oni měli transparenty. Požadovali na nich třeba to, aby ženy mohly mít možnost volby. Na jiných bylo pak například: „Bezpečný sex není hřích“, „Orgasmus je víc než národ“ či „I Ježíš měl dva táty“. Setkání obou táborů se obešlo bez incidentů.

Pochodu předcházela mše ve svatovítské katedrále, kterou sloužil kardinál Duka. Podle pořadatelů se na bohoslužbu předem registrovaly 3000 lidí. Od 12 hodin následoval dvouhodinový program na Klárově.

Umělých přerušení těhotenství v Česku každý rok ubývá. Loni jich statistický úřad zaznamenal 20 300. V roce 2015 bylo zákroků 20 403, v roce 2010 pak 23 998. V roce 2015 připadalo na 1000 obyvatel 1,9 přerušení těhotenství, v roce 2010 to bylo 2,3. V roce 1989 na tisícovku lidí připadalo 10,8 zákroku.