Senátor Láska opouští Zelené, jsou prý málo transparentní

Senátor Václav Láska vystoupil ze Strany zelených. Své rozhodnutí vysvětluje tím, že nesouhlasí s některými kroky a postoji stranického vedení. Formaci Matěje Stropnického vytýká mimo jiné neochotu k transparentní politice.

Láska svůj odchod od Zelených oznámil a vysvětlil v dopise spolustraníkům. Uvedl, že chtěl dokázat, že se politika dá dělat transparentně, a přimět ke stejnému jednání i další politiky. O přehlednou a průhlednou politiku ale podle něj mají zájem Zelení jen na regionální úrovni. „Přijde mi, že čím vyšší post zastávají, tím jejich ochota k transparentnosti klesá,“ napsal.

Senátorovi vadí také to, že se mu nedaří inspirovat další osobnosti ke vstupu do politiky, což přičítá i svému dosavadnímu stranickému dresu. „Osobnosti, které jsem oslovil s návrhem, aby do Senátu kandidovali, současnou Stranu zelených odmítli. Z důvodu, že současná Strana zelených není pro ně. Nechtějí s ní být spojeni,“ napsal.

Svého senátorského mandátu za Prahu 5 se někdejší policejní vyšetřovatel vzdávat nehodlá ani po odchodu ze strany. „Před členstvím ve Straně zelených dávám přednost šanci, že budu moci realizovat cíle, pro které jsem vstoupil do politiky,“ uvádí. 

Předseda Zelených Matěj Stropnický Láskův krok ani jeho odůvodnění nijak podrobně nekomentovat. „Václav Láska zůstává nezávislým senátorem zvoleným za Stranu zelených. Chápu, že pro jeho další politickou kariéru může být výhodnější vystupovat jako nestraník, a jeho rozhodnutí respektuji,“ sdělil.

Dvaačtyřicetiletý rodák z Rakovníka vystudoval sociální patologii v Hradci Králové a plzeňská práva. Od osmnácti pracoval u policie, z pochůzkáře se vypracoval až na vyšetřovatele hospodářské kriminality a vedl týmy objasňující krach IPB a vytunelování Harvardských fondů.

Bezpečnostní sbor opustil v roce 2003, pak se živil jako ekonomický poradce a krátce působil v bezpečnostní agentuře ABL. Byl předsedou správní rady Transparency International (TI), v níž pracoval do roku 2011. Při sněmovních volbách v roce 2013 bez úspěchu vedl zelenou kandidátku ve Středočeském kraji, o rok později se stal senátorem na Praze 5 jako nestraník kandidující za koalici Zelených a lidovců.

Václav Láska
Zdroj: ČT24/ČTK
Vydáno pod