Vojenští policisté trénují, jak ochránit generální štáb

Reportáž: Intenzivní trénink vojenské policie (zdroj: ČT24)

Ve výcvikovém táboře Jince na Příbramsku probíhá speciální trénink příslušníků vojenské policie. V pěti týdnech se zde vystřídá 120 členů oddělení ochranné služby, zdokonalit mají střelbu a taktiku bránění vojenských objektů.

Vojenská policie v Česku existuje od roku 1991 a v jejím čele stojí náčelník přímo podřízený ministru obrany. Úkolem sboru je chránit tuzemské ozbrojené síly – působí proto v jejich bezprostřední blízkosti, a to i na zahraničních misích. Vedle toho střeží vojenský materiál i objekty včetně generálního štábu a ministerstva obrany. Od července 2016 můžou její příslušníci vyšetřovat také trestnou činnost v armádě.

Aktuální intenzivní výcvik v Jincích probíhá každý den od sedmi ráno do deseti večer, a jak uvedl velitel soustředění Karel Raděj, cílem je zdokonalit policejní taktiku, která se zaměřuje na vstup do budov a místností a činnost ve dvou- až čtyřčlenných týmech. Vojenští policisté se tak soustřeďují především na zneškodňování útočníka a střelecký výcvik.

„Úkolem je, abychom byli připraveni na krizovou situaci, aby vojenští policisté byli připraveni použít zbraň nebo donucovací prostředky,“ doplňuje náčelník Vojenské policie Pavel Kříž.

V armádě platí čtyři bezpečnostní stupně, alfa (základní bezpečnost), bravo (zvýšené kontroly), charlie (přímé ohrožení) a delta (ozbrojený útok). Po teroristických útocích v Paříži zavedli vojáci stav Alfa plus a podle ministra obrany Martina Stropnického útoky v Petrohradu a Londýně potvrzují, že je vyšší obezřetnost na místě.