Ocenit hrdinství. Zlatý kříž si odnesla žena, která vytáhla muže z hořícího auta

Události: Na Hradě se udělovaly zlaté záchranářské kříže (zdroj: ČT24)

Ovocnářka Jana Balcárková v červenci zachránila život muži, kterého těsně před explozí vyprostila z hořícího auta. Na Pražském hradě za svou pohotovost nyní převzala zlatý kříž za největší záchranářský čin loňského roku.

Porotci letos posuzovali 77 činů v celkem jedenácti kategoriích a lidem, kteří v loňském roce pomáhali ostatním, předal zlatý záchranářský kříž prezident Miloš Zeman společně s několika ministry a šéfy policie a hasičů.

Hrdinkou dne se stala Jana Balcárková z Klopiny na Mohelnicku, která loni 16. července cestou do zaměstnání zachránila život mladému řidiči. Při jízdě po silnici mezi Červenkou a Královou havaroval a zůstal bezvládně v hořícím autě. Balcárková ho z kabiny vyprostila krátce před tím, než auto explodovalo.

Ocenění získali také manželé Lenka a Miloslav Hromadovi z pošumavských Lhenic. Na konci loňského června zasáhli u dopravní nehody na půli cesty mezi Lhenicemi a Českými Budějovicemi a zachránili život tří dětí; Hromada vypáčil dveře bouraného auta, Hromadová se snažila zastavit krvácení z proražené lebky zraněného děvčete a ošetřit další otevřené krvácející rány a zlomeniny.

„Hasiči se u zásahů příliš často nesetkávají s rozhodnými a statečnými lidmi, kteří by byli schopni se ve stresové situaci zachovat tak profesionálně a lidsky,“ řekl po zásahu šéf jihočeských hasičů Lubomír Bureš.

Násobné ocenění hasičů: Za vyproštění řidiče i uvízlé lodi

Zlatý záchranářský kříž se uděluje už osmnáct let. Ocenění je rozděleno do několika kategorií: kategorie profesionálních týmů a jednotlivců-profesionálů, záchranářský čin dospělých laiků a dětí do osmnácti let. Speciální kategorii má kuriózní záchranářský čin.

Do projektu je zapojeno přes 450 odborníků všech záchranářských profesí, ale také široká veřejnost. Nominovat výjimečné činy může úplně každý prostřednictvím jednoduchého formuláře na internetových stránkách.

Kromě zmíněných kategorií existují i čtyři zvláštní ceny: policejního prezidenta, generálního ředitele hasičského záchranného sboru, časopisu Rescue Report a České televize coby generálního mediálního partnera.

Zlatý záchranářský kříž
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Ocenění si odnesli i hasiči z Domažlic a Klatov společně s dobrovolnými hasiči z Kdyně a s Robertem Ondruchem. Cenu dostali za déle než hodinu trvající vyprošťování řidiče z kabiny havarovaného nákladního vozu, kterou předtím museli uhasit.

Jejich kolegové z Hlučína byli oceněni za vyproštění lodi, která uvízla na Labi v Drážďanech. Při akci použili záchranářské tanky. Hasiči z Hodonína a letečtí záchranáři hasičského záchranářského sboru z Jihomoravského kraje byli oceněni za to, že vyprostili z částečně zřícené novostavby v Dubňanech 16letého chlapce. Další chlapec při neštěstí zemřel. Podle organizátorů ocenění hasiči pracovali za mimořádně nebezpečných podmínek, kdy hrozilo, že se na ně zhroutí zbytky domu.

Kříž pro osmileté děvče

Mezi oceněnými byla i osmiletá Barbora Formánková, a to za pomoc mladším sestrám a mamince. Praporčík David Džoganov dostal cenu za dvojnásobnou záchranu života. Nejprve úspěšně resuscitoval zraněného a o tři dny později zachránil seniorku z hořícího domu.

Milan Zadrobílek si odnesl zvláštní cenu České televize za zástavu krvácení u ročního dítěte s vážnou řeznou ranou na krku. A praporčík Miroslav Kozák za to, že vleže pod nákladním automobilem zastavil krvácení z tepny sražené cyklistky.

Čestné uznání si odnesla i čtyřletá fenka Malina, která je schopná štěkáním, skoky nebo olizováním s předstihem diagnostikovat hyper- nebo hypogklemický záchvat své zrakově postižené paní Zdeňky Koldové. Ta je díky Malině částečně soběstačná, nepotřebuje doprovod, a protože fena pozná záchvat, nebyla dlouhodobě hospitalizována v nemocnici.