Ať mají společenství vlastníků přednost při exekucích dlužníků, žádají senátoři

Senátoři schválili novelu zákona, která by měla zlepšit postavení společenství vlastníků bytů. Ta by dostala přednost při exekucích svých členů – neplatičů. Jde o senátorský návrh, který tedy je na samém začátku své legislativní cesty. Nyní zamíří do vlády a do Poslanecké sněmovny. Senátoři se však obávají, že dolní komora již nestihne zákon projednat.

Pokud zákon začne platit, budou se pohledávky SVJ u neplatičů uspokojovat přednostně, a to do deseti procent výtěžku. Původní návrh, který předložila skupina senátorů v čele s Jitkou Seitlovou (za SZ), počítal s tím, že by společenství mohla získat až 25 procent výtěžku, senátor Jiří Carbol (KDU-ČSL) však prosadil snížení.

V současnosti se SVJ nedočká dlužných peněz například tehdy, když byl dlužníkův byt zakoupen na hypotéku nebo zastaven do půjčky. V exekuci nebo veřejné dražbě mají totiž přednost k uspokojení pohledávek zajištění věřitelé, v tomto případě banky. Dluhy tak podle Jitky Seitlové dopadají na vlastníky, kteří musejí hradit náklady k nájemnému navíc.

V Česku je zaregistrováno více než 58 tisíc společenství vlastníků bytů, která spravují zhruba 1,3 milionu bytů. Přibližně polovinu spravují členové Svazu českých a moravských bytových družstev (SČMBD).

Podle jeho ankety měla SVJ v roce 2014 pohledávky přes 88 milionů korun vůči 7500 dlužníků. O rok později to bylo 85 milionů korun, výše nevymahatelných pohledávek ale vzrostla o pět milionů na 56,6 milionu korun. Údaje za loňský rok bude mít SČMBD v květnu.

Zákon, který by měl postavení společenství zlepšit, míří ze Senátu do vlády a Poslanecké sněmovny. Ta se však blíží ke konci svého funkčního období a roste pravděpodobnost, že se k zákonům, které do ní nově přicházejí, již nedostane. Horní komora proto požádala poslance, aby novelu, která se týká občanského soudního řádu, zákona o veřejných dražbách a insolvenčního zákona, schválili zrychleně již v prvním čtení.