Stovky zkušených státních úředníků nebudou muset mít maturitu

Zkušení referenti státních úřadů nebudou muset mít maturitu, aby se stali státními zaměstnanci ve služebním poměru. Výjimka bude platit pro úředníky starší 50 let s nejméně dvacetiletou praxí. Ostatní referenti bez maturity budou mít šanci doplnit si vzdělání v příštích pěti letech. Počítá s tím novela o státní službě, kterou schválil Senát.

Novela vznikla kvůli několika stovkám zaměstnanců státních úřadů, zejména ze správy sociálního zabezpečení. Bez příslušného vzdělání by museli do začátku letošního července skončit. Nedostatek úředníků by mohl ohrozit výplatu důchodů. 

Novela se týká také posudkových lékařů, kterých stále ubývá. Do konce příštího roku jim prodloužila období, v němž by nemuseli skončit s dosažením 70 let věku.

Státní zaměstnanci by podle další z úprav do složení úřednické zkoušky nemuseli dostávat nejnižší platový tarif. Ministerstvo vnitra to zdůvodnilo tím, že nynější stav je demotivující pro případné žadatele o přijetí do služebního poměru s delší praxí v oboru mimo státní službu. Nově by takovým lidem náležel platový stupeň podle jejich dosavadní praxe.

ÚOHS chybí kvůli nízkým platům odborníci

Senát pak v souvislosti s novelou vyzval vládu, aby se zabývala personální situací na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). „Státním zaměstnancům, kteří jsou zodpovědní za přezkum veřejných zakázek v České republice, není schopen nabídnout odpovídající ocenění a na trhu práce se stává nekonkurenceschopným,“ uvedl Senát v doprovodném usnesení.

Podle předsedy ÚOHS Petra Rafaje stojí za nedostatkem kvalifikovaných pracovníků jednak dlouhé přijímací řízení, které vyplývá ze lhůt stanovených služebním zákonem, jednak nízké platové třídy nabízené vysoce kvalifikovaným pracovníkům. „Ti v soukromém sektoru mívají mnohonásobně vyšší finanční hodnocení,“ uvedl. 

Vydáno pod