Soudce Fenyk se nechal vyloučit z rozhodování o ústavní stížnosti Davida Ratha

Senát ústavního soudu vyloučil jednoho ze soudců z rozhodování o ústavní stížnosti Davida Ratha na vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou. Jde o soudce Jaroslava Fenyka. Ten o vyloučení sám požádal kvůli možné podjatosti. ČT informaci zjistila z databáze Ústavního soudu, potvrdil ji také Rathův advokát Adam Černý.

Fenyk tak podle zjištění ČT nebude součástí senátu, který rozhodne o ústavní stížnosti Davida Ratha na podjatost pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové v případě Rathova trestního řízení.

Jaroslav Fenyk
Zdroj: František Vlček/isifa/Lidové noviny

Pro Fenyka to není první vyloučení. V případě Davida Ratha nemůže rozhodovat prakticky v žádné z mnoha stížností. Před svým nástupem na Ústavní soud totiž Fenyk zpracovával posudek pro advokátní kancelář, která zastupovala jednoho z obviněných v původním trestním řízení. V minulosti byl také vyloučen z rozhodování ve sporu společnosti ČEZ s neplatičem.

Jaroslav Fenyk byl ústavním soudcem jmenován v květnu 2013 prezidentem Milošem Zemanem. V srpnu téhož roku se pak stal místopředsedou Ústavního soudu.