Sněhové jazyky a závěje na horách. Na Česko míří nečas

Předpověď počasí: V úterý přijde déšť se sněhem (zdroj: ČT24)

Především sever Čech a Moravy by se měl připravit na sněhové jazyky, které tyto oblasti podle Českého hydrometeorologického ústavu čekají od úterního večera. Na hřebenech hor pak lidé mohou očekávat závěje. Sněžit má i v nižších polohách, silnice místy pokryje vrstva mokrého sněhu. Zesilovat bude také vítr, a to zejména na horách.

Výstraha před sněhovými jazyky s nízkým stupněm nebezpečí je vyhlášena od úterních 17:00 pro polohy od 700 metrů nad mořem v krajích Libereckém, Ústeckém, Karlovarském, Pardubickém, Královéhradeckém, Olomouckém a Moravskoslezském.

Příjemné počasí se stává minulostí. Počínaje dneškem se začíná ochlazovat a ochlazování pak bude pokračovat po celý týden.
Barbora Tobolová
meteoroložka ČT

„Výstraha začne platit v úterý pozdě odpoledne a na večer. Platit bude až do odvolání,“ dodává meteorolog České televize Pavel Karas. Ochlazovat se pak má i ve středu, meteorologové budou tedy výstrahu dále upřesňovat.

Graf znázorňující počasí v úterý 18. 4. večer
Zdroj: ČT24

„V důsledku postupného ochlazování se bude na našem území snižovat hranice sněžení, v pondělí přibližně od 600 metrů, v úterý od 400 metrů a k večeru předpokládáme sněžení i v nižších polohách,“ uvedli meteorologové. 

Do úterního rána by mělo ve vyšších polohách jižní části Českomoravské vrchoviny, Bílých Karpat, Javorníků a Beskyd napadnout do 15 centimetrů sněhu. „Vydatnější a trvalejší sněžení na horách Moravy a Slezska se očekává opět v noci z úterý 18. 4. na středu 19. 4.,“ uvedli meteorologové. Opatrní by měli být hlavně řidiči, kteří by měli sledovat dopravní zpravodajství.

Podle meteoroložky ČT Barbory Tobolové bude tedy úterku dominovat zatažená obloha, deštivo i v nejnižších polohách, ve vyšších pak i se sněhem. Sílit bude také vítr. „V úterý později odpoledne začne foukat výrazný vítr, který bude při novém sněhu vytvářet jazyky,“ vysvětlila.

Na chvíli přebírá žezlo opět zima

Doplnila, že ranní mrazy ve čtvrtek a v pátek budou na stávající roční období neobvykle silné. Podle předpovědi se dají ve čtvrtek očekávat teploty kolem –2 až –5 stupňů Celsia, v pátek dokonce od –5 do –10 stupňů.

Meteoroložka Tobolová: Do konce dubna bude chladnější počasí (zdroj: ČT24)

„Podle dlouhodobé vyhlídky to vypadá, že chladno zůstane do konce dubna. Navíc k tomu bude poměrně silné srážkové období,“ předeslala Tobolová s tím, že i první polovina května se ponese pod teplotním průměrem.