Češka pokřtěná papežem: V mysteriózní atmosféře jsem cítila bázeň

Taťána Čempelová, devětačtyřicetiletá úřednice z Dětmarovic na Karvinsku, se na Bílou sobotu stala první Češkou v novodobé historii, kterou pokřtil papež. Po svém návratu z Vatikánu popisuje iniciační svátost jako silný zážitek respektu i bázně.

Papež na Bílou sobotu ve vatikánské bazilice svatého Petra pokřtil jedenáct lidí pocházejících z Itálie, Španělska, České republiky, USA, Albánie, Malty, Malajsie a Číny. Křest byl součástí velikonoční vigilie, při níž si křesťané připomínají noc, kdy podle tradice vstal z mrtvých Ježíš Kristus. Čempelovou navrhl na tuto pro věřící mimořádnou událost dětmarovický farář Marcel Puvák.

„Dojmy jsou impozantní a nádherné. Celá atmosféra byla skutečně velmi mysteriózní. Bazilika potemněla a poté, co svatý otec požehnal u vstupu oheň, se do baziliky vcházelo se se svícemi. Úvod byl překrásný, takže to nabudilo takovou atmosféru, která se ani nedá popsat slovy,“ řekla Čempelová.

Čempelová: Těším se na pondělní přijímání

Přiznala, že cítila obrovský respekt, ale zároveň i bázeň, štěstí a radost. „Nervy a tréma samozřejmě pracovaly, nebudu ze sebe dělat hrdinu,“ přiznala čerstvě pokřtená žena s tím, že jí pomohly sakrální prostory, které působily zklidňujícím dojmem, i ranní nácvik a povzbudivá slova hlavního papežova ceremoniáře. „Povzbudil nás nádhernými slovy.“

Přestože pochází z katolické rodiny, jako dítě pokřtěna nebyla. „Se křtem jsem váhala a ujišťovala se, že to je správný krok. A když nastal, tak jsem věděla, že je to přesně to, co mělo přijít,“ řekla a dodala, že se nyní skutečně cítí jako křesťanka. „Bez křtu jsem byla na půl cesty. Nemohla jsem jít k přijímání a měla respekt před dalšími členy naší farní komunity. Teď se těším, jak s nimi v pondělí budu moci jít poprvé v našem malém kostele ke svatému přijímání.“

Papež poprvé v historii pokřtil věřícího z České republiky (zdroj: ČT24)