Horáček zahájil sběr podpisů. Za favorita volby považuje Zemana

Události: Horáček začal sbírat podpisy, chystají se i další (zdroj: ČT24)

Textař a podnikatel Michal Horáček zahájil podpisovou kampaň pod nominační petici pro prezidentskou volbu. Lidé mohou podepsat archy na čtyřech stovkách míst po celé zemi, sbírat budou i dobrovolníci mezi svými příbuznými a známými. Hlasování proběhne začátkem nového roku a na sběr podpisů už se chystají i další kandidáti.

Uchazeči pro prezidentské volební klání musí nasbírat alespoň 50 000 podpisů. Po zmatcích, které přineslo počítání podpisů v roce 2012, musí letos lidé nově uvést vedle jména, rodného čísla a adresy také číslo občanského průkazu nebo pasu; příslušný zákon začal platit tento týden.

Na sběr podpisů mají zájemci o hrad čas do listopadu; alternativou k občanské kandidatuře je podpora z parlamentu; adepty do volby musí navrhnout skupina nejméně 20 poslanců nebo nejméně deseti senátorů. O parlamentní nominaci se ovšem žádný z dosud známých kandidátů) neuchází, Horáčka nevyjímaje – sběr potřebných podpisů zahájil v petičním stánku na náplavce Rašínova nábřeží v Praze.

„Mám rád symboliku, první tiskovou konferenci jsem svolal do čističky odpadních vod, takže i ten dnešní den má určitou symboliku,“ odpověděl Horáček na dotaz, zda má nějaký význam, že podpisovou kampaň zahajuje právě v den, kdy si křesťané připomínají zmrtvýchvstání.

Hilšer už podpisy sbírá, Zeman a Drahoš se chystají

Lidé mohou Horáčkovu kandidaturu podpořit podpisem na více než čtyřech stovkách kamenných míst, jež mu nabídli provozovatelé při jeho dosavadní kampani, vedle toho se opírá o síť tří tisíc dobrovolníků.

Podnikatel věří, že se mu potřebných 50 000 podpisů podaří shromáždit do konce května, za favorita historicky druhé přímé volby hlavy státu se však nepokládá. „Favoritem je současný prezident Miloš Zeman už z toho důvodu, že zkrátka je prezidentem, takže když někam přijede, lidé se na něho přijdou přinejmenším podívat,“ řekl.

Z možných kandidátů do volby hlavy státu už sbírá podpisy lékař a aktivista Marek Hilšer, a to už podruhé – právě kvůli zmiňované změně zákona, která zavedla požadavek čísla občanky nebo pasu. „Jsem občanský nezávislý kandidát, který nemá finance jako někteří jiní kandidáti,“ dodává.

V příštích týdnech sbírat podpisy pod prezidentské petice i další uchazeči o post hlavy státu. Zeman, jenž chce funkci v druhé přímé volbě obhájit, ustaví volební tým patrně do dvou týdnů, sběr podpisů by měl následovat. „Podrobím se jakémusi prvnímu testu, protože co je to za kandidáta, který nedokáže pro svoji kandidaturu získat podporu aspoň padesáti tisíc občanů?“ vysvětlil své rozhodnutí při oznámení kandidatury.

Bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš už získal pro petiční akci dvě stovky dobrovolníků a rovněž se chystá na start petiční akce. „Nebudu v žádném případě kandidát politické strany nebo stranického uskupení, to rozhodně ne,“ doplňuje. 

Podle průzkumu by šli Horáček a Zeman do druhého kola

I když Horáček připustil, že ovládá herní prostředí, kurz sám na sebe stanovit neumí – pokud ale jde o favorita, nebyl daleko od pravdy, minimálně podle aktuálního průzkumu, který si u agentury Median zadal Český rozhlas.

Kdyby se prezidentské volby konaly nyní, přišly by k nim dvě třetiny Čechů a Miloš Zeman by dostal 37 procent hlasů. Na druhém místě by v prvním kole skončil Horáček s 20 procenty, třetí Drahoš se 17 procenty.

Další kandidáti by už skončili s jednotkami procent s velkým odstupem za první trojicí. Lékaře Hilšera by volila dvě procenta lidí, podnikatele Igora Sládka a bývalého šéfa Rusnokova kabinetu Karla Štogla shodně jedno procento. Kandidaturu kromě nich ohlásili také někdejší poslanec Věcí veřejných Otto Chaloupka, výtvarník Emil Adamec nebo aktivistka Jana Yngland Hrušková.

Průzkum pro Český rozhlas
Zdroj: ČT24/ČRo

Podle Daniela Prokopa ze společnosti Median se dá předpokládat, že bude Zeman v prvním kole silný: „Tak to většinou bývá u obhajujících kandidátů, že dostávají minimálně kolem 35 procent v tom středoevropském kontextu. Nicméně za ním jsou relativně srovnáni další kandidáti, Michal Horáček a Jiří Drahoš. Je zajímavé, že nějakých 21 procent lidí dnes vůbec neví, koho by volili,“ řekl Prokop rozhlasu.