Deset stran musí opravit chyby ve svých finančních zprávách. U ANO nesedí dary ani DPH

Události: Strany musí opravit chyby ve finančních zprávách (zdroj: ČT24)

Nejpozději do 18. dubna musí politické strany opravit chyby ve svých finančních výročních zprávách. Vyzval je k tomu kontrolní výbor sněmovny, který dokumenty od začátku dubna zkoumá. Poslat opravu nebo vysvětlení musí 10 z celkem 32 stran, které od státu dostávají příspěvek. Ze sněmovních stran musí nejasnosti ohledně darovacích smluv vysvětlit hnutí ANO.

„Udávají, že dárce jim dal 70 tisíc, to je uvedeno v přehledu dárců, ale doložili tři darovací smlouvy, které dohromady dávají 120 tisíc. A obdobně je to u některých firem, které darovaly věcně. Tam se hnutí ANO nedopočítalo DPH,“ uvádí předseda sněmovního kontrolního výboru Vladimír Koníček (KSČM).

„Opravdu, vyskytla se tam chybka, kterou ale velmi rychle napravíme. Skutečně do 18. dubna dáme všechno do pořádku. Ale nejednalo se v žádném případě o nějakou zásadní věc,“ míní místopředseda hnutí ANO a ministr životního prostředí Richard Brabec.

Chybující strany a hnutí
Zdroj: ČT24/Kontrolní výbor Poslanecké sněmovny

Hnutí Nezávislí zase uvedlo 20 tisíc korun jako dar od města Ostravy. Podle vedení hnutí jde o nedorozumění a chybu auditora, ten totiž státní příspěvek za volby označil za dar.

„Uvedená částka nám byla připsána z účtu statutárního města Ostrava za to, že náš kandidát uspěl v prvním kole senátních voleb, tudíž nám vraceli 20 tisíc korun za tento poplatek. Otázka zaúčtování, to už je věc účetní,“ řekl místopředseda hnutí Nezávislí Martin Polášek.

Svobodní podali zprávu pozdě

Pozdě, ale přece doručila výroční finanční zprávu Strana svobodných občanů. Ve sněmovně se objevila 3. dubna, tedy dva dny po lhůtě.

„Bude v oddělení, kde sněmovna bude vyzývat vládu k návrhu, aby podala návrh na pozastavení činnosti. Ale vláda takové návrhy podává, pouze když je to opakovaně, a oni to udělali teď poprvé,“ vysvětluje předseda kontrolního výboru Vladimír Koníček.

„Máme tam všechno naprosto v pořádku. Podali jsme to řádně první pracovní den, který následoval po lhůtě, která vyšla na sobotu,“ hájí se předseda Strany svobodných občanů Petr Mach.

Na hospodaření dohlédne nový úřad

Finančními výročními zprávami se poslanci budou zabývat ještě dvakrát. Nejdříve to bude 20. dubna na kontrolním výboru, během květnové schůze pak plénum sněmovny přijme usnesení.

Návrh na pozastavení činnosti, který bude následně schvalovat vláda, se zřejmě dotkne zhruba 80 subjektů, které zprávu vůbec nedodaly. Celkem přehled odevzdalo 147 stran a hnutí.

Kontrolní výbor sněmovny se letos finančními výročními zprávami zabýval naposledy. Pravomoc přebírá nově zřízený Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Kontroloři budou vyzývat k odstranění případných nedostatků do 15 dnů, pak dokumenty zveřejní.

Úředníci mají dohlížet také na financování kampaní. Stanovené limity budou hlídat už letos. Před sněmovními volbami mohou strany vydat nejvýš 90 milionů. Maximum pro blížící se volbu prezidentskou je 50 milionů na první kolo. Zároveň bude instituce registrovat ty, kteří se rozhodnou stranu nebo kandidáta finančně podpořit.