K pomlázce i pláštěnku. Koledníky čekají přeháňky a chlad

K pomlázce i pláštěnku. Koledníky čekají přeháňky a chlad (zdroj: ČT24)

Česko zažije uplakané Velikonoce se zataženou oblohou a teplotami, které se nedotknou ani patnácti stupňů, na horách může dokonce sněžit. Informoval o tom meteorolog České televize Vladimír Piskala a stejně hovoří i předpověď Českého hydrometeorologického ústavu.

Během nadcházejících čtyř volných dní by počasí mělo v zásadě kopírovat pošmournou podobu Zeleného čtvrtka. Na Velký pátek předpověď očekává oblačnou až zataženou oblohu s přeháňkami, které v polohách nad tisíc metrů mohou přecházet ve sněhové. Na polojasno se obloha protrhá až navečer a rtuť teploměrů během dne vystoupí maximálně na třináct stupňů.

Také Bílá sobota přinese zataženou oblohu s občasným deštěm a teploty jen mezi devíti a třinácti stupni, nejčastěji se budou pohybovat kolem jedenácti. Výjimkou je pouze jih Moravy, kde by na tichý pašijový den mohly teploty vystoupat až k patnácti či šestnácti stupňům, což ze soboty dělá i nejteplejší den velikonočních svátků.

Nejchladnější sváteční den? Velikonoční pondělí

V neděli se naopak znovu čeká dílčí teplotní propad na denní maxima mezi osmi a dvanácti stupni. „S frontou přicházející od západu se zatáhne a na většině míst čekáme přeháňky nebo déšť, na horách může jít o smíšené nebo sněhové už v polohách nad sedm set metrů,“ doplňuje Piskala.

A různé způsoby zahřátí budou muset v pondělí dopoledne hledat víc než v jiných letech i koledníci. „Pondělí bude pravděpodobně nejchladnější den z celého prodlouženého víkendu,“ říká Piskala. Časné ranní teploty se na pomlázku budou pohybovat jen několik málo stupňů nad nulou a přes den sotva přehoupnou desetistupňovou rysku, pohybovat se mají mezi sedmi a jedenácti. Stejně jako předchozí dny i pondělek doprovodí déšť.

Týdenní předpověď počasí
Zdroj: ČT24

Změna charakteru počasí se podle meteorologů čeká až ve druhé polovině povelikonočního týdne, ve středu a ve čtvrtek už by se měl déšť objevit jen ojediněle, teploty ale nadále zůstanou pod hranicí patnácti stupňů.