Vláda chce mít úřad pro kyberbezpečnost již letos, spotřebuje 200 milionů

Přes 200 milionů korun bude letos stát provoz Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, který by měl převzít část povinností Národního bezpečnostního úřadu. Vláda vážně počítá s tím, že úřad vznikne, a novelou zákona o rozpočtu mu vyčlenila samostatnou kapitolu.

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) by mohl fungovat od poloviny roku, a aby vydržel až do prosince, bude potřebovat 214 milionů korun. Z toho 139 milionů korun budou kapitálové výdaje a 75 milionů korun běžné výdaje. „Cílem vlády je, aby tento úřad vznikl už letos. Proto také předkládáme změnu letošního státního rozpočtu,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Většinu peněz získá nový úřad z rozpočtu Národního bezpečnostního úřadu, ze kterého se vyčlení. Dalších 31 milionů bude z nespotřebovaných výdajů. „Finanční prostředky budou do rozpočtu NÚKIB převedeny po jeho vzniku rozpočtovým opatřením dle skutečného čerpání výdajů,“ uvádí předloha. NBÚ má v letošním schváleném rozpočtu výdaje zhruba 490 milionů korun.

NÚKIB se sídlem v Brně převezme od bezpečnostního úřadu – který má sídlo v Praze – kromě zajišťování kybernetické bezpečnosti také část problematiky ochrany utajovaných informací v informačních a komunikačních systémech, kryptografickou ochranu či neveřejné služby v rámci družicového systému Galileo.

Kybernetické útoky na kritickou či důležitou informační infrastrukturu jsou v posledních letech na vzestupu. Vládní tým GovCERT eviduje zhruba 100 bezpečnostních incidentů měsíčně. Útoky ze strany státních i nestátních aktérů mohou ohrozit klíčové služby státu, zajištění bezpečnosti a jeho obranyschopnost, ale také soukromé podniky a každodenní život obyvatel.

Vydáno pod