Chovanec: Naše žaloba na evropskou směrnici o zbraních je hotová

Česko bude připraveno podat žalobu na směrnici o držení zbraní, jakmile vyjde ve věstníku. ČT to řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který předtím seznámil se situací vládu. Jak ale ministr upozornil, žaloba nemá odkladný účinek. Česku tak budou i v průběhu sporu hrozit sankce, pokud pravidla nezapracuje do svého právního řádu.

Ministerstvo vnitra spolu s ministerstvem zahraničí připravuje text žaloby na směrnici o držení zbraní již měsíc. „Text žaloby je finalizován. Pouze čekáme na to, až Evropská komise do věstníku zařadí tuto směrnici,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec.

Žaloba tvrdí, že je směrnice v rozporu s primárním právem a omezuje práva vlastníků zbraní. Odkazuje také na zdůvodnění, že má směrnice napomoci boji proti terorismu. To pokládají české úřady za pochybné. „Nenašli jsme jediného teroristu, který by použil legálně drženou zbraň,“ poukázal ministr.

Dodal, že Česká republika podá žalobu samostatně. Některé další státy svůj postup ještě zvažují. „Určitá averze vůči této směrnici není pouze v České republice, je to v několika dalších zemích,“ zdůraznil ministr Chovanec. Některé podle něj směrnici odmítnou i za cenu postihu od EK. Dodal, že je otázka, v jakém rozsahu ji implementuje Česko vzhledem k tomu, že žaloba nemá odkladný účinek.

Evropský parlament schválil návrh komise v polovině března. Proti hlasovali především liberálové v čele s bývalým belgickým premiérem Guyem Verhofstadtem, ale odpor šel napříč členskými státy a politickým spektrem.

Z českých europoslanců hlasoval pro směrnici jeden, a to omylem. „Směrnice je poměrně nevyvážená, má asi deset problematických bodů,“ charakterizoval ji před rozhodujícím jednáním europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Česku se nicméně nepodařilo najít silného spojence. Parlament směrnici schválil poměrem 491 ku 178 a 28 poslanců se zdrželo.

  • Dohodnutý kompromis zpřísňuje nejen pravidla pro označování střelných zbraní a nově i jejich dílů, ale také pro jejich deaktivaci. Registrace se bude týkat i zbraní upravených jen pro slepé náboje například pro divadlo či film, které se dosud mohly v některých zemích kupovat volně. Jejich relativně snadná zpětná úprava prý byla rizikem a takto zpětně upravené zbraně použili například teroristé při útocích v Paříži.
  • CO SE BUDE NOVĚ REGISTROVAT:
  • - poplašné a signální zbraně
    - znehodnocené zbraně
    - reprodukce historických zbraní, pokud jde o jedno- a dvouranové takzvané předovky
  • Kompromisní podoba nových pravidel pro civilní použití zakazuje krátké poloautomatické střelné zbraně se zásobníkem na více než dvacet nábojů a dlouhé poloautomatické střelné zbraně se zásobníkem na více než deset nábojů. Zakázané budou také dlouhé střelné zbraně, které mají skládací či teleskopickou pažbu a které jde proto snadno ukrývat.
  • CO BUDE ZAKÁZÁNO:
  • - poloautomatické zbraně upravené z původně automatických
    - poloautomatické zbraně umožňující bez nového nabití vystřelení
    a) více než 21 ran (nábojů) v případě krátkých zbraní
    b) více než 11 ran (nábojů) v případě dlouhých zbraní
    - poloautomatické zbraně se sklopnou nebo teleskopickou pažbou (opěrou), pokud jsou kratší než 60 centimetrů
    Zásobníky s kapacitou nad 20 nábojů, respektive 10 nábojů
  • Neprošel nápad Evropské komise na úplný zákaz „nejnebezpečnějších poloautomatických zbraní“, včetně všech z rodin AK-47 a AR-15 a zákaz soukromých sbírek útočných pušek. Nebyl přijat ani návrh Komise na omezení zásobníků také pro krátké poloautomatické zbraně jen na deset nábojů. 
  • Přísnější budou důvody k udělení výjimky, na jejímž základě mohou být vlastněny nejnebezpečnější střelné zbraně. Mezi takové důvody patří národní obrana či ochrana kritické infrastruktury.
  • Pokud je taková zbraň používána ke sportu, bude možné ji získat při dodržení přísných pravidel, kdy střelec bude muset například doložit, že se skutečně účastní soutěží pořádaných oficiálním střeleckým svazem.