O Velikonocích vystoupají teploty maximálně na 14 stupňů. Na horách může sněžit

O Velikonocích vystoupají teploty přes den nejvýše k průměrným 14 stupňům Celsia, na začátku května pak k 18 stupňům. Vyplývá to z dlouhodobého výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Během velikonočního víkendu by podle výhledové předpovědi mělo být oblačno až polojasno, přechodně až zataženo s občasným deštěm nebo přeháňkami. Na horách může i sněžit. Nejvyšší denní teploty očekávají meteorologové kolem 7 až 12 °C, při zmenšené oblačnosti kolem 14 stupňů.

Počasí v nadcházejících čtyřech týdnech bude podle meteorologů teplotně průměrné nebo i slabě nadprůměrné. „Ovšem nelze vyloučit přechodná proniknutí studeného vzduchu, která se v dubnu obvykle vyskytují,“ upozornili.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24

U srážek tomu bude obdobně jako u teplot. Meteorologové je očekávají průměrné nebo slabě nadprůměrné. „Období do 7. května jako celek by mělo skončit s nadprůměrnými srážkami,“ uvedl ČHMÚ.

V Česku je pro toto období průměrný úhrn srážek 41 milimetrů. Podle záznamů vedených od roku 1951 jich spadlo nejméně před deseti lety, kdy meteorologové naměřili jen 11 milimetrů. Nejvíc napršelo v roce 1965 s úhrnem 82 milimetrů.

Úspěšnost výhledu počasí je u teplot kolem 75 procent

Dlouhodobá průměrná teplota pro období od 10. dubna do 7. května je 9,6 stupně Celsia. Nejtepleji bylo v roce 1952, kdy průměr činil 13,5 stupně. Zatím nejnižší průměr meteorologové zaznamenali v roce 1982, a to 5,7 stupně Celsia.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje opakovaně ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.