Chemické útoky jsou nepřijatelné, chválí zásah v Sýrii čeští politici. Výjimkou jsou komunisté

Události, komentáře: USA zaútočily na Sýrii (zdroj: ČT24)

Spojené státy v reakci na chemický útok ve městě Chán Šajchún v provincii Idlib zaútočily na leteckou základnu Šajrát nedaleko Homsu na západě Sýrie. Cílený útok nařídil prezident Donald Trump, který vyzval k ukončení krveprolití v zemi.  Většina českých politiků má pro zásah pochopení nebo ho přímo podporuje, použití chemických zbraní shodně označují za nepřijatelné. Výjimkou jsou jen komunisté, akci označili za agresi. Český prezident Miloš Zeman by chtěl, aby chemický útok vyšetřila nezávislá komise s plným přístupem.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) doufá, že rychlá reakce Donalda Trumpa pomůže k tomu, aby se v Sýrii už neopakovaly útoky chemickými zbraněmi. „Použití chemických zbraní je nepřijatelný zločin,“ uvedl. Podle něj je ale nadále zřejmé, že k definitivnímu ukončení války v Sýrii bude potřebná široká dohoda, zahrnující syrskou vládu i opozici, Západ, Rusko i Írán.

Bohuslav Sobotka, premiér (ČSSD) (zdroj: ČT24)

„Zásah chápeme jako snahu předejít dalších chemickým útokům v Sýrii proti civilnímu obyvatelstvu. Tolerance k používání zbraní hromadného ničení v sobě může nést riziko, že začneme být svědky toho, že budou používány další chemické, biologické a nedejbůh jaderné zbraně,“ řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) s tím, že je nutné chemický útok vyšetřit. Cesta k míru v Sýrii podle něj nevede přes vojenskou operaci, ale jednání.

Lubomír Zaorálek, ministr zahraničí (ČSSD) (zdroj: ČT24)

Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) byla reakce odpovídající krutosti útoku chemickými zbraněmi na syrské město Chán Šajchún. „Tragická událost s víc než stovkou mrtvých a zhruba čtyřmi stovkami lidí ohrožených na životech, to je mezinárodní zločin a útok takové brutality, že tu odpověď nepovažuji za žádným způsobem přemrštěnou,“ řekl Stropnický.

Stropnický připomněl, že o akci se s předstihem dozvěděli Rusové, aby se předešlo ztrátám na jejich straně. „Ruská strana si dala několik hodin pauzu, než přišla reakce, ta byla samozřejmě předvídatelná,“ uvedl.

Martin Stropnický, ministr obrany (ANO) (zdroj: ČT24)

Zásah už podpořilo také několik českých europoslanců. „Myslím, že jde o velmi dobře cílenou a přiměřenou reakci na něco, co nelze tolerovat. Použití chemických zbraní nelze tolerovat. Z tohoto hlediska lze tuto vojenskou akci přijmout,“ řekl europoslanec a místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička (nestr. za ANO).

Pavel Telička, europoslanec (nestr. za ANO) a místopředseda Evropského parlamentu (zdroj: ČT24)

Podle europoslance Jana Zahradila (ODS) nemá Česko žádný důvod zastávat se Asadova režimu. „Je to tradičně bašta ruského a v poslední době i íránského vlivu v regionu. A samozřejmě nárůst vlivu Ruska a Íránu není v našem zájmu.“

„Já to beru jako demonstraci síly, jako snahu vytyčit nová geopolitická pravidla a jako snahu nového amerického prezidenta zjednat ve světě obnovený respekt vůči roli Spojených států, který za Obamova prezidentování do značné míry poztrácely,“ dodal Zahradil.

Jan Zahradil, europoslanec (ODS) (zdroj: ČT24)

Se zásahem souhlasí i šéf ODS Petr Fiala, podle kterého je dobrou zprávou, že se USA v Sýrii rozhodly jednat. Nelze tolerovat použití chemických zbraní, uvedl. „Bez odhodlání a také připravenosti k vojenským akcím ze strany USA a jejich spojenců není situace v Sýrii řešitelná,“ napsal na Facebooku.

„Trump trestá Asada za chemický útok v Sýrii. Má můj respekt. Na takové zločiny by vždy měla přijít rychlá a tvrdá odpověď,“ uvedl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Europoslanec Jiří Pospíšil (nestr. za TOP 09 a STAN) doufá, že jde o přelom v syrském konfliktu. „Ten útok vítám, jsem rád, že Amerika jasně reagovala na chování Bašára Asada, který se nebál použít chemické zbraně na počátku tohoto týdne – vědom si toho, že za ním stojí Rusko a že v poslední době ostatní evropské země a velmoci trošku přestaly sledovat dění v Sýrii. Je dobré, že zločinci a agresoři vidí, že na užití chemických zbraní Amerika stále reaguje.“

Donald Trump podle něj rozptýlil obavy, že budou Spojené státy izolacionistické a budou ustupovat Rusku. „Jsem také rád, že Trump dal jasně najevo, že nebude brát ohledy na mocenské zájmy Ruska. Amerika je tam, kde má být, bojuje proti terorismu, proti užívání chemických zbraní. A dělá to i ve chvíli, kdy už Kreml řekl, že toto zhorší vztahy mezi Ruskem a Spojenými státy,“ řekl Pospíšil.

Jiří Pospíšil, europoslanec (nestr. za TOP 09 a STAN) (zdroj: ČT24)

Také místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek považuje útok Spojených států na syrskou leteckou základnu Šajrát nedaleko Homsu za adekvátní reakci. „Podporu akci vyjádřila již Británie, Izrael, stejně tak i Austrálie či Saúdská Arábie. Čekám, že se vyjádří i naše vláda a Evropská unie. Dlouhodobě nesdílím názor, že podporou diktátora v Sýrii můžeme v tomto konkrétním případě něčemu prospět a něco vyřešit,“ uvedl.

Za správnou a nutnou reakci považuje zásah také poslanec Ivan Gabal (nestr. za KDU-ČSL). „Kdyby to Spojené státy neudělaly, stalo by se používání zbraní hromadného ničení standardem v konfliktech na Blízkém východě, které eskalují a řada zemí tam má jak chemické, biologické, tak i jaderné zbraně. Ten zákrok byl naprosto nutný. Myslím, že po tomto zákroku se snad otevře cesta k tomu, aby začala vážná jednání o ukončení konfliktu v Sýrii a vyhánění a vraždění lidí.“

Proti zásahu se postavila KSČM. Stejně jako Rusko jej označili za jednostranný akt vojenské agrese proti suverénnímu členskému státu OSN a porušení mezinárodního práva. Podle komunistů se tím podkopávají „předtím dobré vyhlídky na mírové uspořádání v Sýrii“. „Vypálení raket Tomahawk bez výsledků mezinárodního vyšetření chemického útoku je jen kovbojským ukazováním svého ega,“ uvedla europoslankyně Kateřina Konečná.

Vojtěch Filip, poslanec a předseda strany (KSČM) (zdroj: ČT24)

Předseda sněmovního Výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík (KDU-ČSL) si myslí, že to může mocnosti paradoxně donutit k užšímu dialogu. „Ostrá slova se dala čekat. Jedna věc je verbální reakce, druhá věc jsou činy. Myslím, že se Donald Trump snažil ukázat svoji sílu. Souhlasím s premiérem v tom, že Trump dal jasně najevo, že pokud někdo použije chemické zbraně, zbraně hromadného ničení, tak se dočká odplaty. Nebude váhat tak, jak to často dělal Barack Obama,“ řekl v Interview ČT24.

Benešík (KDU-ČSL) hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Zeman: Zjišťuji podrobnější informace

Prezident Miloš Zeman vyzval k vytvoření nezávislé komise, která by vyšetřila chemický útok v Sýrii. „Uvítal bych, kdyby tuto událost prošetřila nezávislá komise pod gescí rady bezpečnosti s tím, že kdyby kdokoli bránil komisi v jejím vyšetřování, tak už sám – tím, že by tomu bránil – by se definoval jako viník této akce, de facto chemické války,“ řekl na závěr své návštěvy Středočeského kraje.

K americkému útoku se vyjádřit nechtěl. „Jde o událost, která se podle našeho času udála dnes. Bylo by dobré znát nejdříve všechna fakta,“ podotkla hlava státu. 

Miloš Zeman, prezident republiky (zdroj: ČT24)

Také serveru Seznam zprávy nechtěl zodpovědět otázku, zda s postupem Donalda Trumpa, s nímž se má na konci dubna osobně setkat, souhlasí, dokud nebude mít podrobnější informace. „Nebudu střílet od boku a říkat, jestli s něčím souhlasím, nebo ne,“ zdůraznil.

Podle Zemana byl útok oprávněný, jestliže skutečně zasáhl tu základnu, z níž vzlétla letadla, která chemický útok provedla. „Jestli tomu bylo opravdu tak, jestli to chemické bombardování bylo způsobeno syrskou vládou nebo syrskou armádou, to by měla vyšetřit nezávislá komise,“ zopakoval Zeman.