Komise: V případu agenta u Chovancovy vily nedošlo k porušení zákona

V případu agenta Vojenského zpravodajství, kterého na konci února zadržela ochranka ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) u ministerské vily, nedošlo k porušení zákona. Po čtvrteční schůzi sněmovní komise pro kontrolu činnosti armádní tajné služby to řekl její předseda Bohuslav Chalupa (ANO).

Komise k záležitosti přijala neveřejné usnesení a závěr by měl učinit premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Usnesení není podle Chalupy výrazně odlišné od toho, které přijala v menším počtu přítomných členů před měsícem. Tehdy se shodla na tom, že zpravodajec se o dům nezajímal, a neshledala žádná pochybení ani nezákonnosti.

Svůj dřívější závěr komise nezrušila. „Teď už řeší jenom to, co bych měl sdělit panu premiérovi, a pan premiér by měl udělat poslední krok,“ řekl Chalupa. Pokud bude podle místopředsedy komise Václava Horáčka (TOP 09) usnesení naplněno, kauza definitivně skončí.

Ochranka zadržela vojenského agenta při pořizování fotografií blízko vily ministerstva vnitra v pražských Dejvicích koncem února. Z Chovancova okolí zaznívalo podezření, zda agent neměl ministra špehovat; vojenská rozvědka spadá do kompetence ministra obrany Martina Stropnického z konkurenčního hnutí ANO.

Šéf Vojenského zpravodajství Jan Beroun ale kategoricky popřel, že by zpravodajec fotografoval dům užívaný ministrem, a Stropnický označil spekulace o možném sledování Chovance armádní rozvědkou za absurdní.

Oheň na střeše jako poučení

Když sněmovní komise o případu jednala poprvé, účastnili se jejího zasedání tři členové komise za ANO, ODS a Úsvit. V usnesení se shodli na tom, že Vojenské zpravodajství ani policejní Ochranná služba nepochybily, každý z útvarů vykonával svou práci. Objektem zájmu zpravodajců nebyl podle komise dům ministerstva vnitra ani ministr vnitra.

O svolání druhé schůze požádala čtveřice poslanců ČSSD, KSČM a TOP 09, kteří minule přítomni nebyli. „Znovu jsme si prošli veškeré informace a fakta,“ uvedl Chalupa, podle kterého se žádné nové informace neobjevily. Zákon o ochraně osobních údajů ani o zpravodajských službách podle něj porušený nebyl.

Čtvrtečního jednání se opět účastnili ředitelé Vojenského zpravodajství a policejní Ochranné služby Jan Beroun a Jiří Komorous. Přítomni byli také Chovanec a ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Oběma službám podle poslance Horáčka případ prospěl v tom, že se budou snažit své organizace zdokonalit. „Neporušily zákon, ale vzaly si z toho, že je potřeba ještě udělat některá opatření ke zdokonalení,“ řekl. Chalupa opět volal po lepší koordinaci služeb.