Zeman zřejmě odvolá velvyslance Borůvku. Ostuda jeho ženy je i jeho ostuda, říká

Prezident Miloš Zeman nejspíš odvolá Karla Borůvku z funkce českého velvyslance ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku. Řekl to v Týdnu s prezidentem na TV Barrandov. Z rozhodnutí ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka Borůvka musí opustit Bern, důvodem jsou verbální útoky jeho ženy Aleny na zaměstnance Černínského paláce i novináře. Jednání Borůvkové kritizoval i Zeman.

Manželé Borůvkovi jsou stejně jako Zaorálek členy sociální demokracie, Borůvková v minulosti neúspěšně kandidovala na místopředsednický post ve straně a do loňského května sama působila v české diplomacii.

Kontroverze začala budit svou aktivitou na sociální síti Twitter, kam píše i desítky hanlivých příspěvků denně, v některých případech jde o osobní a vulgární urážky. Jejich terčem byl šéf české diplomacie, další politikové, státní úředníci nebo novináři.

Zaorálek s Borůvkou o aktivitách jeho ženy opakovaně jednal a nedávno ho na neupřesněnou dobu odvolal z Bernu. Do Česka se musí vrátit do konce měsíce a nyní, podle aktuálního vyjádření prezidenta Miloše Zemana, alpskou zemi coby ambasador možná už ani nenavštíví.

„Sdílím názor, že manželka velvyslance nese odpovědnost za prestiž své země tam, kde působí. A pokud manželka dělá ostudu, pak ostudu dělá i velvyslanec,“ uvedl Zeman v televizi. Jako prezident je jediný, kdo může velvyslance odvolat z funkce. Řádné čtyřleté působení velvyslanců mu má vypršet až v létě příštího roku.

Zaorálek: Snažil jsem se Borůvkovi vysvětlit vážnost situace

Obdobně jako prezident o chování Aleny Borůvkové hovořil i ministr Zaorálek. „Je naprosto nepřípustné, aby někdo v podobné pozici dlouhodobě v e-mailech, SMS či na sociálních sítích útočil nejen na zaměstnance ministerstva, ale i na řadu dalších osob ve veřejném prostoru - novináře, úředníky,“ sdělil.

Lidé se prý na něj obraceli, aby situaci řešil. „Během posledního roku jsem se s velvyslancem Borůvkou několikrát setkal a snažil se mu vysvětlit, že situace je vážná a že je třeba, aby hlavně on sám začal jednat. Nestalo se ale nic a vše pokračovalo dál,“ doplnil ministr. Borůvka už dříve řekl Lidovým novinám, že komunikace jeho ženy, která je soukromou osobou, je jejím osobním právem. 

Karel Borůvka
Zdroj: Robert Janás/Ministerstvo zahraničí