Ministr Zaorálek odvolal z funkce šéfa Českých center Závěšického

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek odvolal Jana Závěšického z funkce generálního ředitele Českých center. Zdůvodnil to jeho vážnými manažerskými pochybeními. Závěšický se stal terčem kritiky zejména kvůli obsazení ředitelského místa v pařížském Českém centru, na které odmítl jmenovat vítěze předcházejícího konkurzu Jeana-Gasparda Páleníčka.

Proti nejmenování Páleníčka vystoupily desítky francouzských intelektuálů, vědců, akademiků a umělců, jak minulý týden upozornili Reportéři ČT. „Pan Páleníček nenaplnil moje očekávání v oblasti generování vlastních příjmů, nevěnoval se dostatečně tématům mimo osobní profilaci, kromě umění,“ vysvětloval Závěšický.

Páleníčka odmítl jmenovat i přesto, že loni v červnu vyhrál výběrové řízení v konkurenci bezmála 20 kandidátů. „Páleníček předložil projekt, který byl absolutně nejlepší ze všech zúčastněných, na tom se shodla komise,“ uvedl bývalý generální ředitel Českých center a bývalý velvyslanec v Dánsku Zdeněk Lyčka.

Zaorálek prý nechtěl dalším působením Závěšického ve vedení Českých center zatěžovat mimořádně důležité česko-francouzské vztahy.

Závěšický důvod svého odvolání odmítá

„Nemohu se ztotožnit s tím, že bych manažersky pochybil. Za svými výsledky si stojím. Začal jsem tu rozhýbávat věci, které tu dlouhou dobu stály. Přebíral jsem loni organizaci v havarijním stavu a začal jsem prosazovat reálná opatření na ochranu veřejných prostředků. Má důsledná manažerská opatření se nemusela všem líbit,“ řekl odvolaný šéf Českých center serveru lidovky.cz.

Kvůli odmítnutí jmenovat Páleníčka do vedení Českého centra v Paříži se dnes Závěšický sešel se Zaorálkem. „Jednání s ministrem bylo o panu Páleníčkovi a bylo mi to udáno jako důvod odvolání,“ uvedl.

Sám Závěšický byl na post generálního ředitele Českých center dosazen bez výběrového řízení, a to právě ministrem Zaorálkem. Závěšický se hájil tím, že se zúčastnil výběrového řízení v roce 2015 a následující rok se už žádné nekonalo.

Centra bude prozatím řídit Závěšického zástupkyně a ředitelka úseku kulturní diplomacie Monika Koblerová. Nový šéf center vzejde z výběrového řízení, které má být vyhlášeno v nejbližší době. Výběrová řízení už byla vypsána nejen na místo šéfa pařížské pobočky, ale i poboček v Bruselu a ve Vídni. Uzavřena mají být v nejbližších týdnech.

Česká centra v zahraničí propagují českou kulturu a zprostředkovávají mezinárodní kontakty nejen pro umělce. Prezentují Česko také v oblasti obchodu a cestovního ruchu, podporují vnější ekonomické vztahy a proexportní politiku. Podle Závěšického mělo být jejich úkolem připravovat projekty tak, aby byly atraktivní nejen pro publikum zaměřené na určitý segment umění či kultury, ale i pro soukromý sektor.