Nikulina můžeme vydat do USA i Ruska. Kam údajného hackera Česko pošle, rozhodne soud

Vydání údajného hackera Jevgenije Nikulina je podle tuzemských žalobců přípustné do Ruska i Spojených států. Pražské městské státní zastupitelství předalo kauzu k soudu, který o tom bude rozhodovat. Žádost obou států posoudí zvlášť.

Kalifornský federální soud Nikulina obvinil z hackerského útoku, krádeže a spiknutí. Nikulin údajně 3. až 4. března 2012 využil internet k přístupu do počítačů patřících profesní sociální síti Linkedin a získal hesla jejích uživatelů s úmyslem ukradené informace buď prodat, nebo je využít k neoprávněnému přístupu k dalším počítačům a účtům.

Americké velvyslanectví v Praze požádalo o Rusovo vydání nótou, kterou předložilo českému ministerstvu zahraničí loni 16. listopadu.

Ministerstvo zahraničí americkou žádost postoupilo ministerstvu spravedlnosti. Ve stejný den však ministerstvo spravedlnosti obdrželo extradiční žádost ruské generální prokuratury vydanou také 16. listopadu. Rusko na něj vydalo zatykač kvůli internetové krádeži 3450 dolarů (zhruba 88 000 korun) spáchané v roce 2009.  

Následně museli státní zástupci posoudit podmínky přípustnosti vydání ve vztahu ke každé extradiční žádosti samostatně. Podle mluvčí státního zastupitelství Štěpánky Zenklové dospěli k názoru, že vydání je přípustné do USA i Ruska. Mluvčí podotkla, že podezřelý ke kauzám nevypovídal. „Řekl však, že kdyby to bylo na něm, tak by raději chtěl být vydán do Ruska,“ řekla Zenklová.

  • V případu jde o data ukradená společnosti LinkedIn. Ta provozuje nejpopulárnější profesní sociální síť, která pomáhá firmám hledat zaměstnance a lidem práci. Celkem se na ní pohybuje 430 milionů lidí a podniků.
  • FBI tvrdí, že právě Jevgenij Nikulin z ní před čtyřmi lety ukradl data nejmíň ze 117 milionů účtů. To je víc než čtvrtina celkového počtu uživatelů LinkedIn. Některé ilegální servery uvádějí, že se hacker dostal až do 167 milionů účtů.
  • Citlivá data z nich nebo profily uživatelů se prodávají na internetovém „černém trhu“. Záleží na objemu dat, ale za jeden účet se může platit v přepočtu přes padesát tisíc korun.
  • Jejich kupec pak může vystupovat pod jménem někoho jiného, může ho tak zdiskreditovat před ostatními uživateli nebo třeba z dostupných údajů stvořit úplně novou identitu.

Česká policie zadržela Nikulina v jednom z pražských hotelů ve spolupráci s americkým Federálním úřadem pro vyšetřování (FBI). V Česku byl se svou přítelkyní. Po zadržení zkolaboval a musel být hospitalizován, pak byl umístěn do vazby. V médiích se objevily informace, že ho ve vazbě vyslýchali pracovníci FBI

O přípustnosti mužova vydání do USA či Ruska bude rozhodovat pražský městský soud, který posoudí každou žádost samostatně. Po právní moci rozhodnutí soudu může nastat situace, kdy by bylo přípustné vydání do obou států.

Poslední slovo tak bude mít ministr spravedlnosti, který může Nikulina nevydat i navzdory soudnímu rozhodnutí. Zákon o mezinárodní justiční spolupráci v trestních věcech stanoví, že při rozhodování, kterému cizímu státu bude obviněný vydán, ministr zváží zejména pořadí, v jakém byly žádosti doručeny, okolnosti spáchání trestných činů včetně jejich závažnosti a také pravděpodobnost, s jakou mohou dotčené státy dosáhnout dalšího vydání obviněného ze státu, kam ho Česko vydá.

Ruské velvyslanectví v Praze už dříve označilo postup USA za „součást honu na ruské občany po celém světě a vnucování své jurisdikce cizím státům“. Moskva uvedla, že udělá vše pro to, aby zabránila extradici Nikulina do Spojených států.

Vydáno pod