Historici pomáhají učitelům a zvou do hodin dějepisu ikonické fotografie

UDÁLOSTI: Fotografie pomáhají při výuce dějepisu (zdroj: ČT24)

O minulosti se dá vyprávět i za pomoci fotografie. Skupina českých historiků a popularizátorů dějinného poznání ve školní výuce připravuje aplikaci History Lab, která má žákům pomoct poznat minulost pomocí fotografií – ať už se jedná o ikonický snímek napalmové spouště z války ve Vietnamu nebo fotku sovětského tanku natřeného na růžovo.

„Fotka má jednu obrovskou výhodu: Stojí. Můžete ji postupně poznávat a hledat v ní určitou symboliku,“ říká známý český reportážní fotograf Jan Šibík. Toho se drží i historici z Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR), kteří se podílejí na vzniku aplikace, jež má fotografiím usnadnit cestu do výuky dějepisu.

Projekt History Lab by měl být hotový v průběhu příštího roku, už nyní ale ÚSTR pořádá semináře pro učitele a snaží se jim ukázat možnosti, jak historické fotografie ve výuce využít.

Příkladem může být slavný snímek fotografa agentury Associated Press Nicka Uta z června 1972, na kterém plačící vietnamské děti pronásledované jihovietnamskými vojáky utíkají před napalmovým útokem. „V tomto případě si žáci mohou uvědomit, jak mohou fotografie i v dnešním světě mobilizovat veřejné mínění. O fotografii Nicka Uta se říká, že ukončila válku ve Vietnamu,“ uvádí Kamil Činátl z ÚSTR.

Co vypráví fotky tanku

Dalším příkladem, který aplikace History Lab nabídne, je série snímků zachycující tank č. 23, symbol osvobození Prahy Rudou armádou, který stál od konce druhé světové války do začátku devadesátých let na dnešním náměstí Kinských na pražském Smíchově.

Dobová propaganda stroj prezentovala jako první sovětský tank, který jel v květnových dnech do Prahy, ve skutečnosti se ale jednalo o stroj jiného typu. Svérázný osud potkal památník po sametové revoluci, když umělec David Černý přetřel tank před jeho odvozem do vojenského muzea na růžovo.

Studenti mají za úkol pátrat po minulosti tanku a chronologicky seřadit historické fotografie – snímky tak dovedou odvyprávět příběh československo-ruských vztahů od poválečného vděku přes komunistickou propagandu po rozmarné porevoluční volnomyšlenkářství. 

Vydáno pod