Nevidí, neslyší? Vývoj nedonošených dětí sledují v Podolí na špičkových přístrojích

V Podolí získali špičkové přístroje pro sledování vývoje nedonošených dětí (zdroj: ČT24)

Pražská porodnice v Podolí má od úterý špičkové přístroje, kterými sleduje vývoj předčasně narozených dětí. Díky novým strojům mohou lékaři hned po propuštění nedonošených miminek z inkubátorů sledovat jejich vývoj – a včas zasáhnout.

Nové přístroje ve špičkově vybavené ambulanci v Praze-Podolí umožní lékařům co nejdříve diagnostikovat u nedonošených novorozeňat poruchy zraku, sluchu nebo špatnou funkci centrální nervové soustavy.

Českým lékařům se daří držet na špici s nízkou úmrtností novorozenců. „To je bezpochyby priorita. V současnosti je ale naší druhou prioritou zajistit, aby nedonošené děti byly co nejdéle zdravé a zlepšit kvalitu jejich života,“ vysvětluje primář pediatrického oddělení v Podolí Zdeněk Straňák. Právě k tomu mají sloužit nové přístroje.

V ambulanci Ústavu pro péči o matku a dítě tak nově stojí například speciální ultrazvuk. „Ten používáme pro detekci poruch vývoje centrální nervové soustavy nebo sledování komplikací, které přímo souvisí s nedonošeností, ať už je to krvácení do mozku, nebo změny, které souvisí s ischémií. Měří například průtok mozkem dítěte,“ říká primář. 

Díky dalšímu přístroji dokáží lékaři určit, kde má miminko problém se sluchem. Vedoucí odborné dětské ambulance v Podolí Václav Čunát přiblížil, že z něj pouštějí do jednoho ucha šum, zatímco do druhého jdou frekvence různé intenzity. „Sledujeme problémy sluchové dráhy v jednotlivých segmentech, jestli jde o problém se sluchovým aparátem nebo třeba s vývojem centrální nervové soustavy,“ dodává Straňák.

Lékaři se při vyšetřeních zaměřují například i na hustotu kostí, protože předčasně narozené děti mají vyšší riziko osteoporózy. Nejdražší stroj ve vybavení ambulance ale slouží k vyšetření zraku nedonošených dětí. „Je to neinvazivní vyšetření, které provádíme opakovaně. Snímky jsou srovnatelné a archivovatelné, můžeme je kdykoliv poslat specialistovi,“ tvrdí primář. „Dosud jsme měli přístroje, které ale byly jenom hrubě orientační , jejich výpovědní hodnota byla limitovaná,“ dodává.

Klokánkování
Zdroj: ČT24/Václav Srna

Lékaři tak reagují na stav, kdy v Česku přibývá počet nedonošených dětí. Zatímco před 10 lety byl jejich podíl na celkovém počtu narozených dětí asi 6 procent, teď už se ze 100 tisíc novorozenců narodí předčasně každý rok zhruba 8,5 procenta.

Do budoucna by nedonošených novorozenců pod 2500 gramů váhy mohlo přibývat. „Důvody, proč se více dětí rodí předčasně, jsou civilizační. Narůstá průměrný věk prvorodiček a také výrazně narůstá podíl dětí, které se narodí díky programům asistované reprodukce. To je spojené s vyšším počtem vícečetných těhotenství,“ dodává Straňák.