Jurečka vyplácí odškodné za ptačí chřipku. Z rozpočtu chce získat dalších 70 milionů korun

Odškodnění za ptačí chřipku přijdou stát až na 100 milionů korun (zdroj: ČT24)

Nejméně 100 milionů korun chce připravit ministerstvo zemědělství pro chovatele drůbeže, kteří o ptáky přišli kvůli ptačí chřipce. Zatím ministerstvo rozhoduje o 30 milionech. Podle ministra Mariana Jurečky (KDU-ČSL) se ohniska nákazy mohou ještě objevit.

První peníze od ministerstva zemědělství coby odškodnění za likvidaci drůbeže už míří na účty chovatelů. Úředníci zatím vyhověli 116 žádostem a většina z nich přišla z jižní Moravy, kde se nákaza začátkem roku objevila. Dosud bylo v Česku utraceno kvůli ptačí chřipce zhruba 100 tisíc ptáků a zlikvidováno 115 tisíc vajec.

„My v tento okamžik už máme rozhodnutí v částce 20 milionů korun o uhrazení škod, které souvisejí s ptačí chřipkou. Více než 10 milionů korun už je fyzicky vyplaceno,“ tvrdí ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Případy nákazy ptačí chřipkou v Česku
Zdroj: ČT24

Ministerstvo očekává, že další žádosti ještě přijdou. A taky že se ohniska nákazy ještě v Česku objeví - i v tomto týdnu zachytili nákazu veterináři v okolních státech.

„Budeme žádat vládu, aby z vládní rozpočtové rezervy uvolnila ještě zhruba 70 milionů, abychom doplnili ten náš rozpočet, který počítá se 30 miliony korun,“ dodává Jurečka.

Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) ale stát další peníze neuvolní. „Peníze v rozpočtu nemáme. Pokud to pan Jurečka chce, tak si to musí najít ve své rozpočtové kapitole,“ vzkázal Babiš.

Počty případů ptačí chřipky (konec března)
Zdroj: ČT24

O odškodnění požádala také Anna Jakubů z Ivančic. „Tohle jsem vyplnila, odevzdala. Mají kopii a řekli, že to pošlou na účet,“ popisuje Jakubů. Za šest slepic má od ministerstva dostat šest set korun.

Původně bylo v Česku podle veterinární správy 39 ohnisek ptačí chřipky. Postupně je ale veterináři ruší – naposledy deset z jedenácti ohnisek v Jihočeském kraji.

„Ve dvaatřiceti případech už byla zrušena nařízení pro ohniska a ochranná pásma. V sedmi případech pak tato nařízení trvají,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal. 

Vydáno pod