S šikanou na školách začali bojovat sami studenti. Cílí na mlčící většinu

S šikanou na školách začali bojovat sami studenti (zdroj: ČT24)

Studenti se rozhodli sami bojovat se šikanou na školách. Na internetu rozjeli nový projekt, ve kterém děti můžou anonymně nahlásit zkušenosti s chováním spolužáků. Školáci totiž šikanu nejčastěji nehlásí proto, že mívají strach z prozrazení. Nevědí také, komu se svěřit. Podle ministerstva školství jde o další důležitou formu, jak zabránit šikaně ještě v začátku.

S nápadem, jak bojovat s lhostejností, přišli studenti brněnského gymnázia. „Rozhodli jsme se cílit na mlčící většinu. Na tu část třídy, které není úplně příjemné vidět, že Aničce Pepíček láme pastelky, ale neví, co s tím přesně dělat,“ vysvětlil účel projektu jeho spoluautor Jan Sláma.

Projekt Nenech to být! funguje jako schránka důvěry. V její internetové verzi lze šikanu nahlásit anonymně. Stačí jen vyplnit, kdo je obětí, a na které škole. „Je na internetovém prostředí, kde se studenti nejlépe orientují, to je naše hlavní výhoda,“ dodal spoluautor projektu David Špunar.

Problémy při hlášení šikany
Zdroj: ČT24

Nápad studentů se líbí i ministryni školství Kateřině Valachové (ČSSD). Za jeho přidanou hodnotu považuje včasné odhalení šikany. „Včasné popsání něčeho, co by v budoucnu, když by nikdo nic neříkal a všichni byli lhostejní, mohlo skončit slovními i fyzickými útoky,“ dodala.

Informace z internetu bude řešit metodik prevence dané školy. Pomáhat bude i Linka bezpečí. Loni se na ni obrátilo přes dva tisíce dětí, které řešily šikanu, což je o 700 víc než v roce 2015. „Nejvíce se potkáváme se strachem udělat první krok a šikanu oznámit,“ uvedl vedoucí linky Peter Porubský.

Diskusi rozvířila smrt učitelky

Bojovat se šikanou chce i Kateřina Vernerová, dcera učitelky, která v pražském učilišti čelila útokům žáků. Studentka chystá besedy s rodiči i pedagogy. Její matku zřejmě trojice studentů šikanovala delší dobu. Učitelka pak začátkem loňského roku ve škole zkolabovala a posléze zemřela. Policie přímou souvislost se šikanou neprokázala, zveřejnění případu ale rozpoutalo o šikaně bouřlivou diskusi.

Vydáno pod