Poslední březnový den zlomil 46 rekordů. Na Domažlicku bylo přes 24 stupňů

31. březen byl zatím nejteplejším dnem roku (zdroj: ČT24)

31. březen byl zatím nejteplejším dnem letošního roku a s téměř letními teplotami. V Česku tak opět padaly rekordy. Pokořeny byly na 46 z celkových 141 stanic, které měří alespoň třicet let. Nejtepleji bylo ve Staňkově na Domažlicku, kde meteorologové naměřili 24,1 °C.

I když teploty byly na konec března nezvykle vysoké, žádná ze stanic nezaznamenala takzvaný letní den, kdy teploty překonají 25 stupňů. 

Největším skokanem je podle meteorologů stanice Průhonice, kde páteční maximum 23,7 stupně Celsia překonalo hodnotu z roku 2016 o 5,1 stupně. Na Milešovce, kde měří více než 100 let, bylo 20,9 stupně. Dosavadní rekord z roku 1989 tak tato stanice překonala o 2,3 stupně.

Údaje z pražského Klementina zatím meteorologové neměli k dispozici, podle jejich předpokladů dosavadní rekord 21,7 stupně Celsia z roku 1968 rovněž padne. V Klementinu se teploty měří už od roku 1775. 

Předpověď počasí (zdroj: ČT24)

Bylinky vysadit až v půlce května

Tento týden teploty překonávaly rekordy i v úterý a ve středu a zřejmě budou padat i v sobotu, kdy má být až 24 stupňů. Zahrádkáři by se ale neměli nechat teplým počasím ovlivnit. Některé rostliny snáší ostré slunce a následný večerní chlad špatně.

„Rostliny, které si dáváme na balkony do truhlíků, bylinky, ty opravdu vysazovat až v půlce května,“radí kurátorka užitkových rostlin z pražské Botanické zahrady Jarmila Skružná. Meteorologové navíc hlásí ochlazení. V neděli začne přibývat oblačnosti a přidají se i přeháňky a bouřky.  

V pondělí teploty dosáhnou nejvýše k 17 stupňům Celsia, v dalších dnech pak bude ještě o jeden až tři stupně chladněji. V noci a ráno budou teploty klesat k nule, místy se objeví i přízemní mrazíky. V závěru pracovního týdne pak může na horách i sněžit.