Lidovky: Velvyslanec ve Švýcarsku končí. Údajně kvůli tweetům své ženy

Český velvyslanec ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku Karel Borůvka se musí do konce dubna vrátit do České republiky. Standardní čtyřleté působení velvyslanců mu přitom vyprší až v létě příštího roku. Lidovým novinám řekl, že důvodem návratu je komunikace jeho manželky Aleny na sociálních sítích. S postupem nadřízených nesouhlasí.

Borůvka byl podle svých slov odvolán do Prahy bez jakéhokoli zdůvodnění a přeřazen na ministerstvo zahraničí. „Z osobní komunikace s ministrem, která proběhla několikrát, mi bylo vždy vyčteno, že nejsem schopen zkrotit manželku a její komunikaci na sociálních sítích. A že to je důvod pro mé okamžité odvolání z funkce,“ uvedl.

Z funkce velvyslance může Borůvku odvolat pouze prezident republiky, podle neoficiálních informací novin je tato varianta ve hře. Stažení Borůvky zpět do ústředí na dosud neupřesněnou dobu potvrdila i mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová: „Stahuje se jako šéf zastupitelského úřadu, což vyplývá ze zákona o státní službě. To lze učinit kdykoli a bez udání důvodu.“

Invektivy vůči novinářům i úředníkům

Borůvka, jeho žena Alena i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek jsou členy ČSSD. Borůvková v minulosti ve straně neúspěšně kandidovala na místopředsednický post. Do středu pozornosti se pak dostala kvůli svým aktivitám na sociální síti Twitter, kam psala nevybíravé invektivy vůči novinářům i státním úředníkům. Loni v květnu českou diplomacii opustila.

Zaorálek s Borůvkou kvůli vyjadřování jeho ženy opakovaně mluvil. Podle Borůvky, který byl v minulosti i náměstkem ministra zahraničí, ale za příspěvky na Twitteru nese odpovědnost a hlásí se k ní především jeho žena. S postupem ministerstva proto nesouhlasí.

„Považuji to za naprosto neuvěřitelné. Nic podobného v české diplomacii nepamatuji. Neznám to ani od svých kolegů v diplomatickém sboru. Jde o osobní práva mé ženy, která není zaměstnankyní ministerstva a je soukromou osobou,“ řekl s tím, že jemu samému nějaké osobní selhání nadřízení nevyčítali.

Vydáno pod