Peníze na kampaň chce Drahoš sehnat od příznivců. Podpisy do petice po celém Česku

Kandidát na prezidenta Jiří Drahoš chce získat peníze na kampaň od běžných podporovatelů i od větších firem, v pondělí si už za tímto účelem zřídil transparentní účet. Ke své kandidatuře plánuje sehnat potřebné podpisy občanů.

Bývalý šéf Akademie věd potvrdil své rozhodnutí, že nebude usilovat o parlamentní nominaci, i když si myslí, že by ji mohl získat. Jako prezident by chtěl být apolitickým svorníkem společnosti, slíbil, že nebude podporovat žádnou politickou stranu. Za důležité označil ukotvení České republiky v Evropě a v NATO.

Drahoš svou kandidaturu oznámil v úterý na besedě s lidmi v Jablunkově. Ve čtvrtek řekl, že tak učinil nejen kvůli tomu, že z oblasti pochází, ale také kvůli tomu, že je Jablunkov nejvzdálenější město České republiky od Prahy. Nechce prý zapomínat na lidi ze vzdálenějších částí státu.

Přesnou podobu kampaně chce Drahoš, který před týdnem skončil ve funkci předsedy Akademie věd, teprve se svým týmem nachystat. Řekl, že má v plánu vést kontaktní kampaň, její začátek nechce zbytečně odkládat. Nechce se při ní vyjadřovat ke svým protikandidátům včetně prezidenta Miloše Zemana.

Pravda a rozum

Jako prezident by chtěl být prezidentem všech lidí, nejenom svých voličů. Chtěl by také být apolitickým svorníkem, který by veřejnost i politické strany spojoval. Už při oznamování kandidatury poznamenal, že bude apolitickým kandidátem. Ve čtvrtek také slíbil, že by ve funkci nepodporoval žádnou politickou stranu.

Jiří Drahoš vystudoval fyzikální chemii na Vysoké škole chemicko-technologické (VŠCHT) v Praze. V roce 1994 se habilitoval pro obor chemické inženýrství a v roce 1999 obhájil doktorát věd. V roce 2003 byl jmenován profesorem. V oboru chemického inženýrství publikoval přes 60 původních prací v impaktovaných mezinárodních časopisech. Je spoluautorem několika zahraničních a domácích patentů.

Od roku 1973 působil v Ústavu chemických procesů AV ČR, postupně jako vědecký pracovník, vedoucí vědecký pracovník a zástupce ředitele. V letech 1996 až 2003 stál v čele ústavu. Od roku 2005 působil jako místopředseda Akademie věd ČR, zodpovídal za oblast chemických věd a věd o živé přírodě. V roce 2009 se stal předsedou instituce, ve funkci setrval 8 let.

Jiří Drahoš
Zdroj: René Volfík/ČTK

Poznamenal, že prezidentství chápe jako službu občanům a funkci. Rád by v případě úspěchu prosazoval své celoživotní zásady, kterými jsou pravda a rozum. „Prezident by měl podporovat národní hrdost, ale ne nacionalismus. Nevím, proč bychom se měli před někým klanět,“ podotkl.

Drahoš řekl, že je zastáncem vymezení pravomocí a povinností prezidenta ústavou, které by měl prezident ve své funkci respektovat. Slíbil, že pokud by byl zvolen, nebude „napínat gumu paragrafů“.

Za důležité označil ukotvení České republiky v Evropě. Je podle svých slov proevropský, a to přes různá negativa, která s sebou členství v Evropské unii nese, například byrokracii. „Jsou to věci, které se dají měnit zevnitř,“ řekl. Zdůraznil také, že žádný stát velikosti Česka není schopen zvládnout svou bezpečnost vlastními prostředky. Je proto pro členství v NATO.