Policie při kontrolní akci odhalila 300 cizinců, kteří mají být z Česka vyhoštěni

Policie při třídenní kontrolní akci odhalila 262 cizinců, kteří v Česku pracovali nelegálně. Dalších 31 cizinců v zemi pobývalo nelegálně. U všech bylo zahájeno řízení o jejich vyhoštění. Na tiskové konferenci to uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a policejní prezident Tomáš Tuhý. Kontroly se uskutečnily ve všech regionech. Účastnilo se jich přes 1200 policistů, včetně příslušníků z Německa a Polska.

Kromě téměř 300 cizinců, kteří mají být vyhoštěni, policie odhalila 25 lidí s padělanými doklady. Vedle toho spáchalo 350 cizinců přestupek a odhaleno bylo také pět celostátně hledaných lidí.

„Z mého pohledu jsou ta čísla velmi vysoká,“ uvedl na brífinku ministr vnitra Chovanec s tím, že podobné akce budou probíhat i nadále. Kontrola probíhala ve všech 14 krajích, nejvíce zjištění bylo v Praze, Středočeském a Ústeckém kraji.

Výsledky kontrolní akce podle něj ukázaly, že se značně zneužívají polská schengenská víza a pobytová povolení k neoprávněnému výkonu práce, která zneužívají hlavně občané Ukrajiny a Moldavska. Dál se také potvrzuje zvyšující se trend padělaných a pozměněných cestovních dokladů z Rumunska, které k neoprávněnému výkonu práce využívají hlavně Ukrajinci.

Kvůli pracovním agenturám se má měnit zákon

Podle Chovance už leží ve sněmovně dvě novely zákonů, které by měly zaměstnávání cizinců zpřísnit. „Jeden řeší tak zvané nezodpovědné zaměstnavatele, kteří by měli být nějakým způsobem postihováni v případě, že na území ČR dováží cizince, kteří jsou problematičtí,“ uvedl ministr vnitra.

Brífink k výsledkům policejní akce zaměřené na zaměstnávání cizinců (zdroj: ČT24)

Druhá změna zákona pak míří na pracovní agentury: „Druhá změna řeší tak zvané zastřené zaměstnávání, to jsou ty agentury práce, které nám přidělávají vrásky na čele. Více než 2000 agentur je na Českou republiku vysoké číslo,“ dodal Chovanec.

Prezident Asociace pracovních agentur ale už dříve na podobné námitky reagoval s tím, že je jejich počet odpovídající současnému trhu a zpřísnění podmínek nepovede k cílům, kterých chce vnitro dosáhnout. 

V Plzni nebo Kvasinách se zvýšila kriminalita

V průmyslových zónách v poslední době výrazně přibylo zaměstnaných cizinců – především z Polska, Rumunska a Bulharska. Na některých místech ale došlo k výraznému zvýšení kriminality či drobných přestupků. Problémy byly třeba v okolí ubytoven v Plzni na Borských polích či v Kvasinách na Rychnovsku, kde vyrábí automobily Škoda.  

Ministr vnitra už dříve prohlásil, že bude požadovat po velkých firmách v dotčených oblastech, aby ve chvíli, kdy zahraniční pracovník přestoupí zákon, nesměl být na území České republiky zaměstnán.  

Kauza Rohlík: Chovanec stojí za postupem policie

Podle Chovance se mají připravovat i další změny týkající se pravidel pro zaměstnávání cizinců. Stále častěji se podle něj zneužívá evropská směrnice, která umožňuje přesouvání pracovních sil v rámci koncernu mezi jednotlivými státy na 90 dní.

Podle náměstka ministra Petra Mlsny se musí kontrolovat, zda některé firmy či agentury tuto směrnici neobcházejí. „Aby personální agentura nebo agentura práce v jiném členském státě hromadně nenabrala zaměstnance v desítkách nebo stovkách, měla je ve svém portfoliu jeden den a druhý den už by byli vysláni jako jejich zaměstnanci do jiného státu členské republiky,“ vysvětlil Mlsna.

Na problematiku tak zvaných polských víz upozornil březnový zásah ve skladu firmy Rohlík.cz. Během něj policisté zadrželi 85 lidí, z toho bylo 74 vyhoštěno. Majitel firmy Tomáš Čupr ale tehdy zásah ostře kritizoval.

Chovanec na čtvrtečním brífinku uvedl, že už s Tomášem Čuprem jednal. Podle něj si nestěžovali na zásah policie, ale chtěli řešit metodiku, jak legálně získat zaměstnance z ciziny. „Udělali jsme právní rozbor této kauzy a chci jednoznačně říci, že stojíme za postupem policie,“ dodal Chovanec.

Zaměstnavatelé si dlouhodobě stěžují na nedostatek adeptů na manuální práce. Stát teď slibuje, že bude rychleji vyřizovat pracovní povolení pro Ukrajince, ovšem jen omezený počet. „Je potřeba zaplatit české občany a teprve v těch případech, kde opravdu čeští lidé prokazatelně nemají zájem o tu práci, tak teprve tehdy sem dovážet lidi zvenku,“ tvrdí Milan Chovanec.