Stát podpoří demolici 37 budov v 11 krajích. K zemi půjde i chomutovský hotel U Jezera

Na demolice zchátralých budov rozdělí stát 90 milionů (zdroj: ČT24)

Stát pošle obcím na demolice zchátralých budov 90 milionů korun z národních dotací. Peníze půjdou do 11 krajů a rozdělí se mezi 37 projektů. Nejvíce jich připadá na Olomoucký kraj.

O dotaci mohly žádat obce, které mají ve svém katastru sociálně vyloučenou lokalitu. Nejvyšší sumu (6,6 milionu korun) dostanou středočeské Kralupy nad Vltavou na demolici dvou bytových domů.

Do dalších osmi obcí ministerstvo pošle pětimilionovou částku. Jde například o demolici hotelu U Jezera v Chomutově. V Olomouckém kraji zbourají dělníci sedm objektů, z toho tři na Prostějovsku.

V Přerově půjdou například k zemi čtyři vybydlené domy bývalého romského ghetta ve Škodově ulici. Bourání by zde mělo začít ve druhé polovině letošního roku. Nejpozději do tří let od stržení domů by zde pak město mělo vysadit stromy nebo keře, aby vzniklo odpočinkové místo. 

„Minulý rok se jednalo o pilotní projekt a vzrůstající zájem o tuto podporu ukázal, že je skutečně potřebná. Malé obce jen těžko ve svém rozpočtu nacházejí finance na odstranění rozpadlých a nevyužitých budov, které hyzdí okolí, a jsou mnohdy i nebezpečné,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO).

Místo ruiny parky a hřiště

Dotace pokryje až 80 procent vynaložených nákladů, její čerpání může být rozloženo do dvou let. Na demolici musí navázat úprava prostoru, vzniknou tak třeba parky, zatravněné plochy a dětská hřiště. Pokud by v prostoru vyrostla jiná budova, musí sloužit k jinému účelu, než je sociální bydlení. Může jít například o školské nebo sportovní zařízení, případně komunitní centrum. 

Loni rozdělilo ministerstvo pro místní rozvoj 68,8 milionu korun do 21 projektů. S dotací počítá i na příští rok. Podle mluvčího ministerstva Viléma Frčka chce rozdělit asi 100 milionů korun. 

Radnice chtějí příspěvek i na budovy s majitelem

Radnice by ale chtěly dostávat příspěvek i na likvidace staveb, které nejsou jejich majetkem, ale vlastníci o ně nejeví zájem nebo na demolici nemají peníze. V Chebu například nyní statik prověřuje budovy ve Wolkerově ulici, které ohrožují chodce. Pokud padne výzva k nápravě nebo demolici a vlastník nezareaguje, musí to obec na vlastní náklady udělat sama, pokud na to ovšem má peníze. 

Ministerstvo zemědělství by takové dotace uvítalo. Pomohly by podle něj v boji proti zabírání orné půdy. Stavělo by se totiž na místech, kde teď stojí ruiny. Šlechtová dotaci zatím neplánuje. „Chtěla bych od příštího roku vymyslet případně nějakou půjčku. Stát by mohl půjčit peníze na to, aby obce od soukromníka odkoupily majetek, na který potom můžou dostat dotaci,“ řekla ČT.   

Uložit