Bývalý šéf brněnského finančního úřadu se má zpovídat z úplatků, navrhují policisté

Policejní vyšetřovatelé dospěli k závěru, že bývalý ředitel územního pracoviště finančního úřadu v Brně bral úplatky a zneužil svou pravomoc. Podle České tiskové kanceláře (ČTK) jde o ředitele finančního úřadu Brno III Miroslava Kubu. Policisté ho navrhli obžalovat ještě s dalšími pěti lidmi, kterým přisuzuje podezření z krácení DPH či podplácení. Podle detektivů připravili stát o 26 milionů korun.

Pětice obviněná z krácení DPH podle vyšetřovatelů ze speciálního týmu Daňová kobra fingovala obchody s hovězími usněmi, aby vylákala nadměrné daňové odpočty. Vedoucí pracovník finančního úřadu skupině pomáhal projít kontrolami.

„V souvislosti s ovlivňováním kontroly vyplácení nadměrných odpočtů měl bývalý ředitel územního pracoviště finančního úřadu přijímat finanční prostředky a různé protislužby,“ uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. Ředitel dostal zhruba 300 tisíc korun a protislužby za půl milionu, dodal mluvčí.

Daně kratší o 26 milionů

Kromě 26 milionů, které skupina na odpočtech neoprávněně získala, se podle mluvčího policie povedlo zabránit dalšímu úniku v objemu přes šest milionů korun.

Ibehej uvedl, že řediteli finančního úřadu hrozí až 12 let vězení a ostatním obviněným až deset let. Návrh na obžalobu předali kriminalisté Krajskému státnímu zastupitelství v Brně, které musí nyní vyhodnotit, zda kauzu pošle k soudu.