Zeman: Erdogan svými výroky dokazuje, že Turecko nepatří do EU

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podle prezidenta Miloše Zemana svými ostrými výroky na adresu Evropské unie dokazuje, že Turecko do EU nepatří. Erdogan se podle něj snaží Unii vydírat výhrůžkami, že vpustí do Evropy uprchlíky, jinou kartu ale turecký prezident v ruce nemá, uvedl Zeman na tiskové konferenci po návštěvě Olomouckého kraje. O tématu budeme hovořit také v Interview ČT24 v 18:28 s bezpečnostním analytikem Tomášem Pojarem.

Miloš Zeman prohlásil, že nedávno viděl karikaturu, na níž byla celá Evropa pokryta nápisy „zde sídlí nacisté“. Podle něj je to po obsahové stránce nesmysl, ale karikatura vystihuje Erdoganův přístup. „Tento způsob komunikace je poněkud nešťastný a pouze dokazuje pravdivost mého dlouhodobého názoru, že Turecko nepatří do Evropské unie,“ dodal prezident.

„Můj názor, který je možná cynický, je založen na tom, že Erdogan má v ruce jednu jedinou kartu, se kterou může hrát vůči Evropské unii, a tato karta se jmenuje tři miliony migrantů a otevření balkánské cesty se všemi důsledky, ke kterým by to vedlo. Jenomže jakmile tuto kartu pustí z ruky, tak nebude mít s čím hrát. Nebude moci vydírat Evropskou unii ať už finančními nároky, nebo bezvízovým stykem,“ uvedl také český prezident.

Tisková konference Miloše Zemana (zdroj: ČT24)

Erdogan: Evropa je fašistická a krutá

Erdogan ve středu prohlásil, že pokud Evropa nezmění svůj postoj, Evropané se nebudou moci nikde ve světě bezpečně pohybovat po ulicích. V úterý zase tvrdil, že je Evropa fašistická a krutá jako v období před druhou světovou válkou.

Kritiku EU sputil turecký prezident poté, co úřady v Německu a Nizozemsku zakázaly jeho ministrům vést v zemích agitaci před tureckým referendem o posílení prezidentských pravomocí.

Změna ústavy by Erdoganovi poskytla mnohem širší pravomoce a podle Západu mu umožní zavést v zemi autoritářský systém. Referendum je plánované na 16. dubna. Erdogan už oznámil, že po referendu přehodnotí vztahy své země s Evropskou unií. 

V Turecku jsou tři miliony uprchlíků ze Sýrie

V Turecku se v současnosti zdržují zhruba tři miliony uprchlíků před válkou v Sýrii. EU se loni s Tureckem dohodla na tom, že bude vracet migranty z řeckých ostrovů zpět do Turecka a že finančně podpoří fungování uprchlických táborů v zemi. Po uzavření dohody razantně klesl počet běženců, kteří po takzvané balkánské cestě mířili do Evropy.