Oloupená poštovní pokladní chtěla milion za soudní průtahy. Nedostane ho

Oloupená pokladní České pošty Helena Baudyšová definitivně neuspěla s žalobou na soudní průtahy. U Nejvyššího soudu požadovala milionové odškodné – přesně o tolik se ve vleklém sporu kvůli úrokům zvýšila částka, kterou měla zaplatit svému bývalému zaměstnavateli za to, že se před dvaceti lety nechala okrást, když přepočítávala peníze u otevřeného okna.

Informace o vyřízeném dovolání ČT potvrdila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2 Marcela Pröllerová. Nejvyšší soud měl případ na stole skoro tři roky.

V roce 1997 uloupili neznámí pachatelé z pobočky České pošty v Praze-Dejvicích 28,5 milionu korun. Podle pošty se jim to podařilo kvůli tomu, že pokladní Baudyšová a Karel Molodčenko porušili bezpečnostní předpisy. Peníze přepočítávali u otevřeného okna a měli současně otevřený i trezor.

Pošta pokladní úroky prominout nechtěla

Soudy řešily případ téměř patnáct let. Nakonec rozhodly, že Baudyšová i Molodčenko musí poště zaplatit každý milion korun a k tomu další milion jako úroky. Tři maskované a ozbrojené lupiče, kteří na poštu vnikli otevřeným oknem, se potrestat nepodařilo. Před soudem sice stanula trojice mladíků, jejich vina se ale neprokázala.

Baudyšová i Molodčenko chtěli odškodnění už dříve, soud jim přiznal necelých 200 tisíc. Podle dřívějšího vyjádření Václava Veselého, advokáta Baudyšové, to ale bylo málo. „Požadujeme úhradu jednoho milionu korun, protože se domníváme, že minimálně o deset let to řízení bylo protahováno ze strany soudů zbytečně,“ řekl tehdy ČT. Baudyšová žádala o prominutí úroků i Českou poštu, firma jí ale nevyhověla.