Není důvod blokovat těm lidem majetek, rozhodl soud u čtyř obviněných v kauze evropských dotací

Vrchní soud v Praze přikázal žalobcům odblokovat majetek a účty čtyř z celkem čtyřiadvaceti aktérů kauzy ROP Severozápad. Ke svému majetku tak opět mohou bývalý starosta Chebu Petr Navrátil, Aleš Dostál, Otakar Skala a Zdeněk Šnajdr. Informoval o tom v pondělí server Seznam.cz.

V případu údajného ovlivňování dotací v programu ROP Severozápad bylo obviněno více než 20 lidí. Žalobci obviněným také obstavili majetek. Navrátil byl podle serveru Seznam.cz prvním, komu soud vyhověl, a to už začátkem března. K penězům se ale dnes už bývalý starosta Chebu dostal až o uplynulém víkendu.

Stížnosti dalších obviněných zamítnuty

„I s ohledem na cenu bytu je absurdní představa, že by se jej obviněný pokoušel nějakým způsobem prodat nebo převést na někoho jiného, když navíc byt vlastní se svou manželkou,“ zdůvodnil soudce Jiří Lněnička, proč Navrátilovi vyhověl. Zároveň soudce doplnil, že je přinejmenším sporné blokovat také dva jeho bankovní účty. Na nich nejsou žádné vysoké částky a podle Lněničky je evidentní, že se peníze využívají na chod šestičlenné domácnosti.

Stížnosti dalších obviněných soud zamítl. Žalobce Tomáš Minx, který případ dozoruje, nechtěl rozhodnutí soudu komentovat.

Policie v souvislosti s evropskými dotacemi z ROP Severozápad obvinila přes 20 lidí z poškozování zájmů Evropské unie a dalších trestných činů. Z Karlovarského kraje jde o politiky, ale i bývalého zastupujícího ředitele úřadu ROP Severozápad. Část z nich byla hodnotiteli projektů, někteří působili jako členové regionální rady ROP Severozápad.

Chebští zastupitelé Navrátila v březnu odvolali z funkce starosty města. V zastupitelstvu převážil názor, že by v čele radnice neměl stát trestně stíhaný člověk.