Lidovci doufají, že Babiš příjmy vysvětlí. Jinak chtějí svolat koalici

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) by měl vyjasnit situaci kolem svých příjmů a dluhopisů. Pokud tak neučiní, KDU-ČSL čeká, že premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vyvolá koaliční dohodovací řízení. V pořadu Partie televize Prima to řekl místopředseda lidovců Jan Bartošek. Podle šéfa poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury by Sobotka „v normálním světě“ měl Babiše z vlády odvolat.

Podle Bartoška by měl Babiš předložit premiérovi důkazy, že jeho příjmy jsou v pořádku. „V případě, že v pořádku nebudou, očekáváme, že premiér vyvolá podle koaliční smlouvy dohodovací řízení, a tam si řekneme, jaké kroky budou následovat,“ řekl místopředseda lidovců. Jaké kroky to budou, ale nechtěl předjímat.

Lidovci ctí podle Bartoška presumpci neviny a očekávají, že Babiš dokáže věci vysvětlit. „Jediný, kdo může rozhodnout, zda došlo k porušení zákona, je soud,“ poznamenal. Pokud ale podle něj ministr financí všude říká, že se nemá krást, měl by mít pořádek ve svých účtech především on.

Jestliže ministr financí svou rétoriku vede tak, že se nemá krást, potažmo všichni kradou, kdo jiný by měl mít pořádek ve svých účtech než ministr financí?
Jan Bartošek
místopředseda lidovců

Sněmovna ve středu Babiše vyzvala, aby do konce dubna vyvrátil „vážná podezření“ z daňových úniků v souvislosti se svými obchody se skupinou Agrofert, kterou dříve vlastnil. Pokud šéf ANO požadavek nenaplní, premiér by měl podle usnesení poslanců vyvodit vůči Babišovi důsledky.

Podle Stanjury by Sobotka „v normálním světě“ měl Babiše z vlády odvolat. „Když sleduji, jak se chovají a vystupují představitelé vlády, tak reálně to neočekávám,“ uvedl však. Podle něj lidovci i sociální demokraté rétoricky ostře proti Babišovi vystupují, ale skutečné kroky schází.

Babiš: Vše už jsem vysvětlil a udělám to i popatnácté

Babiš v pátek po jednání s prezidentem Milošem Zemanem zopakoval, že už vše kolem svých financí vysvětlil. „Pokud to chce ale sněmovna slyšet ještě popatnácté, tak jí to rád napíšu,“ dodal s tím, že ke svému případnému odvolání nevidí důvod: „Překvapila mě KDU-ČSL, která navrhuje, že když to nesplním, tak by mě měl premiér odvolat. Nevím proč. Jako ministr financí mám jasné výsledky.“ 

Celý spor kolem Babiše vyvolalo zjištění týdeníku Echo o nesrovnalostech v ministrových financích. Před několika lety nakoupil od své někdejší firmy Agrofert korunové dluhopisy za téměř 1,5 miliardy korun. Využil tak mezery v zákoně, protože – vzhledem k legislativním podmínkám – úrokový výnos dluhopisů nepodléhal zdanění.

Babiš současně čelil podezření, že na nákup dluhopisů neměl dost peněz, což ale odmítl, a dal vypracovat na své finance audit. Dvě zprávy auditorských společností potvrdily, že jeho příjmy od roku 1996 dostačovaly na to, aby mohl obligace nakoupit, přibyly ale nové pochybnosti.

Podle Českého rozhlasu příjmy obsažené ve zprávách nesouhlasí s majetkovými přiznáními, která podával jako poslanec. Babiš se ale hájil tím, že jde o chybu účetní, která do majetkových přiznání napsala hrubé příjmy místo čistých.